Helyi közélet

2015.02.25. 18:51

Attila titkos udvara, Zsigmond „kalandozása”

Debrecen - A nagy hun uralkodó, Attila és Zsigmond magyar király életéről szóló könyvek jelentek meg.

Debrecen - A nagy hun uralkodó, Attila és Zsigmond magyar király életéről szóló könyvek jelentek meg.Két, a történelem érdekes fejezeteit bemutató kötetet mutattak be a Debreceni Egyetemen.

Szebelédi Zsolt, az MTA-ELTE–PPKE ókorkutatója a „Priskos rhétor töredékei. Követségben Attila, a honuk nagykirálya udvarában” címet viselő könyvet méltatta. Elmondta: Priskos rhétor bizánci diplomata 448-ban, 449-ben találkozott Attilával. Erről szóló írásos visszaemlékezésében bemutatta az „isten ostora” fából készült várát, a hunok életmódját. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan hol volt ez a hely. Az írást először 1904-ben Szilágyi Sándor fordította, melyet most Patay–Horváth András javított, kiegészített.

E. Kovács Péter: Zsigmond király Siénában című kötetéről Bárány Attila, a Debreceni Egyetem tanára kifejtette: 1432–1433–ban Zsigmond magyar király Itáliában, Siéna városában tartózkodott, amely időszakról az ottani levéltárakban rendkívül részletes leírások találhatóak. A szerző ezekből állította össze olvasmányos könyvét.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában