Helyi közélet

2015.01.30. 16:55

Tankkal jól járható a Csárda

Debrecen - Csak ideig-óráig jár jó eredménnyel a földutak stabilizálása.

Debrecen - Csak ideig-óráig jár jó eredménnyel a földutak stabilizálása.Egyik olvasónk a keleti városrészben, a Biczó István kertben a Monostorpályi utat és a Diószegi utat összekötő Csárda utcában lakók, illetve a gyakran arra járók nevében arra panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy rossz állapotban van az utca.

A levélíró szerint a 2014-es polgármesteri kampány keretében ennek az útnak a stabilizálásáról videofelvétel készült. A forgatás alatt azonban csak körülbelül 30 métert hoztak rendbe (ennek minősége jelenleg is elfogadható) aztán elvonultak az útépítők.

A Diószegi úttól körülbelül száz méterre az utca minősége határozottan romlik, a kátyúkat már kerülgetni sem lehet. Onnan terepjáró, vagy tank lenne a megfelelő közlekedési eszköz. A korábbi stabilizálást követően 5-6 hónapig volt csak jó a felület, aztán újabb kátyúk keletkeztek. Esős időben sok autós már nem az úton, hanem a házak előtti zöldövezeten keresztül próbálja kikerülni a gödröket.

Foglalkoztak vele

A tavalyi évben a debreceni önkormányzat több mint 60 millió forintot költött a több mint 140 kilométer hosszúságú nem szilárd burkolatú városi úthálózat stabilizálási, felülterítési, illetve gréderezési munkálatainak elvégzésére.

2014-ben a több mint két kilométer hosszú Csárda utcán több ütemben történtek útkarbantartási munkák. Először öt és fél méter szélességben a Diószegi úti csatlakozásától az Ezüstfenyő utcáig mintegy 600 méter, majd további 80 méter hosszúságban felülterítették az utat. A második ütemben a Monostorpályi út felőli oldalon a Vadaskert utcáig végeztek 700 méter hosszan ugyanilyen és lehengerelési munkát. Mindezek mellett még grédereztettek is a Csárda utca különböző szakaszain. A munkálatok költségei meghaladták a három millió forintot.

A polgármesteri hivatal illetékese elismerte, hogy ez a fajta karbantartás azonban nem jelent végleges megoldást, különösen az olyan csapadékos időben, mint amilyen az elmúlt év ősze és a mostani tél is. Az útnak ugyanis nincs vízelvezetése és nagy a forgalom rajta, ez okozza a kátyúsodást.

Nincs elfelejtve

Idén is lesznek útkarbantartási munkák a város kül- és belterületein egyaránt, így a Csárda utcán is. Természetesen a végleges megoldást a Csárda utca szilárd útburkolattal történő ellátása jelentené. Azonban a magas költségek miatt ennek megvalósítása csak több ütemben történhet. Első lépésben terveket kell rá készíteni, hogy megoldják a csapadékvíz elvezetésének problémáját is – közölte a városháza szakértője.

Azt is megtudtuk, hogy a Csárda utca mellett az önkormányzat a tavalyi évben 73 utcában stabilizálási, felülterítési, 150 utcában pedig gréderezési munkákat végeztetett.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában