Helyi közélet

2015.01.30. 17:37

„Ránk szakadnak” a liftek?

Debrecen - A társasházakban élők nagy részének nincs pénze felvonócserére.

Debrecen - A társasházakban élők nagy részének nincs pénze felvonócserére.A városban több mint ezer lift működik, 90-95 százalékuk 20 évnél jóval idősebb – tudtuk meg a Főnix Elevátor Kft. tulajdonosától, ügyvezetőjétől. Szatmári Attila annak kapcsán beszélt portálunknak, hogy egy tavaly módosított kormányrendelet szerint a ma üzemelő 20 évesnél idősebb liftek közül országszerte több ezret teljesen fel kell újítani, vagy le kell cserélni 2020-ig, a jelentősen szigorodó biztonságtechnikai előírások miatt.

Nem életveszélyesek

A szakember elmondta: Debrecenben a legidősebb liftek a Fényes udvarban találhatóak, amelyek nagyjából 40-45 évesek. Aztán a Darabos utca, a Vénkert, az Újkert és a Tócóskert építése következett. Utóbbi felvonók is legalább 25 évesek, így azok is bőven túl vannak azon az időn, amelyre eredetileg tervezték őket. Nagy részük mai napig teljes körű felújítás nélkül működik. Ugyanakkor sem az élet, sem a vagyonbiztonságot nem fenyegetik, mert mindet folyamatosan karbantartják – jelentette ki. Hozzátette: a tíz évnél idősebb lifteket évente legalább kétszer, az annál fiatalabbakat évente egyszer ellenőrzi egy független, akkreditált szervezet. Ezen túlmenően évente kétszer úgynevezett karbantartás ellenőrzési vizsgálatnak is alá vetik a szerkezeteket.

„Rezsiharc” a liftekben

Azokra a hírekre, melyek szerint az állam nonprofit céggel beszállna az iparágba a Főnix Elevátor ügyvezetője úgy reagált, hogy az ellenőrzésben talán lehetne szerepük, de a karbantartásból jobb lenne ha kimaradnának. Utóbbi tevékenységgel sok cég foglalkozik és versenyhelyzet van, ami lefelé nyomja az árakat. Az erre szakosodott vállalkozások közül több komoly hiteleket vett fel fejlesztésre, autókra.

– Államosítás esetén mi lesz az ezzel foglalkozó multinacionális és magyar vállalatokkal, ezek dolgozóival? Ráadásul egy nemzetközi cég nem biztos, hogy jó szívvel oda fogja adni a liftekre vonatkozó műszaki információkat egy nonprofit szervezetnek – fogalmazta meg kételyeit Szatmári Attila.

Le is állíthatják

– Amennyiben a liftek felújítására vonatkozó rendelet így marad és az állam a szükséges munkák elvégzéséhez nem ad valamilyen támogatást, kedvezményes hitelt, sok helyen drasztikus intézkedéseket kell bevezetni. Akár átmeneti felvonó leállítás is jöhet – ismertette a főleg a Vénkertben és a Tócóskertben 39 épületben, 2800 lakást és 49 liftet kezelő Napsugár Lakásfenntartó Szövetkezet főkönyvelője. Bencsik Jánosné arról is beszámolt, hogy felvonóik zömében (47-ben) a vezérművek cserére szorulnának. A teljes felújítás egyenként akár 10-12 millióba is kerülhet, sok épületben ráadásul két lift is van.

A főleg a Libakertben, a Vénkertben és az Újkertben 34 ház, 2400 lakás és a hozzá tartozó csaknem 30 lift fenntartásáért felelős Tavasz Lakás– és Garázsfenntartó Szövetkezet vezetője arról számolt be, hogy ők az elmúlt években több felvonót már szinte teljesen felújíttattak. Leggyakrabban az ajtótárcsát, a vezérlést, a kötelet szokták csináltatni. A most induló otthon melege program keretében az elöregedett liftmotorokat egy komplex felújítás részeként ki lehetne cserélni. A hozzájuk tartozó lakóknak kérdőíveket küldtek ki, melyen arról érdeklődnek, hogy részt vegyenek-e ebben? – tudtuk meg Kiss Sándortól.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában