Helyi közélet

2015.01.14. 16:44

Őrök vigyázzák a dolgozókat

Hajdúböszörmény, Püspökladány - Biztos, hogy nem maradnak üresen a bezáró hipermarketek – vélekednek a vásárlók.

Hajdúböszörmény, Püspökladány - Biztos, hogy nem maradnak üresen a bezáró hipermarketek – vélekednek a vásárlók.

Miután megjött a központból a körlevél, a héten elkezdték a dolgozókat egyenként behívni az irodába, hogy tájékoztassák őket, február 3-ig tart a munkaviszonyuk a hajdúböszörményi és a püspökladányi Tescoban. További kérdéseiket a személyzeti ügyintézőnek tehetik fel – tudták meg.

- Mit gondol, ezek után milyen érzés bejönni és úgy dolgozni, árut tölteni, mintha semmi sem történt volna? - panaszolja az egyik eladó a ladányi üzletben. Az alkalmazottaknak végkielégítés jár, 3 éves munkaviszony után 1 havi. 5 év után többet kapnának, de a faramuci az egészben, hogy a böszörményi áruház is csak márciusban lesz 5 éves, így egyetlen dolgozója sem kaphat egy havinál több végkielégítést.

Talán átveszik

Egy pici reményt azért hagyott a vezetőség; előfordulhat, hogy egy másik üzletbe átveszik a dolgozókat. Ez viszont nem csak a Tesco lehet – tudták meg, egyelőre a Lidl-t emlegetik. Ennek lehetséges realitását felmérte az egyik ladányi eladó: amikor kibukott a bezárás híre, minden más nagyobb helyi üzletet végigjárt állásügyben - mindkét településen nagy a választék: Spar, Lidl, Aldi, Penny stb. -, de mindenhol elutasították. A ladányi munkaerő számára az ingázás sem reális jövőkép, nem sokan tudnák vállalni az utat nap mint nap egy másik településen lévő hipermarketbe – gondolkodtak hangosan. A legtöbb dolgozó így a februárt a munkaügyi központban kezdi, amihez egy böszörményi nő csak annyit tett hozzá, hogy „valószínűleg nem fognak beférni az ajtón, hiszen nem ez az első munkahely, amely bezárja kapuit; a Flexiforce is elhagyta a várost és a General Electric dolgozói is folyton veszélyben vannak”.

Vigyáznak rájuk

Szerdán mindkét Tesco áruház hemzsegett a biztonsági őröktől, majdnem minden sorra jutott egy. Az eladók magukra erőltetett nyugalommal végezték a szokásos munkát és csak nagyon nehezen nyíltak szóra. Semmilyen felirat nem jelezte a bezárás hírét, és mindent lehetett kapni. A vevőszolgálati pultnál nagyüzem volt, sorra felhívták a cserére vagy javításra váró áruk tulajdonosait, hogy február 3-ig feltétlenül jöjjenek. A most vásárolt termékek szavatosságát a bezárást követően a többi megyei üzletben lehet érvényesíteni – tudtuk meg.

- Holtbiztos a február 3, pedig eleinte mi is azt gondoltuk, olyan hír ez, mint az internetadó, úgyse merik... De most mégis itt tartunk, hogy a biztonsági őrök megemelt létszámban és óraszámban figyelnek minket, nehogy elkeseredésünkben megdézsmáljuk az áruházat vagy egyéb kárt tegyünk benne – így egy alkalmazott.

Pedig biztosan idegesítőek lehetnek számukra a napokban a vásárlók, akik folyton arról érdeklődnek, mikor lesz a végkiárusítás. - Én is megkérdeztem – így egy idős úr Böszörményben –, de azt mondták, elmarad, mert az árukat három másik üzletbe szállítják át. Viszont a friss áruk pultjaiban bizonyosan lesz árcsökkenés – osztotta meg velünk. Nem titkolta, akkor megy másik üzletbe, nála a vásárlási szokások amúgy is a magazinok akcióitól függenek.

Mindenféle gazdaságos

Kis közvélemény-kutatásunk eredménye, hogy általánosan mindkét megyei településen felháborodást váltott ki a bezárás híre. Egyrészt azért, mert mintha a Kormány munkahelymentésről beszélt volna mostanság. Másrészt az a tapasztalat, hogy e két vidéki település picit közelebb került a „tűzhöz” a Tesco által, hiszen van abban pékáru, húsáru, tejtermék és ruházat, tehát ha az ember születésnapi tortát venne a gyereknek, de az ünnepi menü hozzávalóira és ajándékra is szüksége van, nem kell folyton beutaznia Debrecenbe – hallottuk Böszörményben. Kicsit segített ez az üzlet abban, hogy nagyobbnak, számosabbnak érezzék magukat a helyiek egy másik vélemény szerint. Hiszen Böszörmény már a mozi bezárása miatt is a megyeszékhelyre kényszerül, viszont volt egy este 22 óráig nyitva tartó nagy áruháza... A püspökladányiak azt mondják, talán nem a legjobb helyre tették le az épületet, talán a 4-es út mentén jobb lett volna a forgalma. Elmondták, a Ladány környéki kistelepülésekről előszeretettel vásárolnak ott, úgyhogy ők fájlalják a bezárást.

Mindezeken kívül a spórolás jelképe is volt a Tesco, hiszen gazdaságosnak hirdetett termékeivel az emberek úgy érezték, tettek valamit a család költségvetéséért. Egy férfi rétegspecifikusnak nevezte a vásárlói típusokat: a Sparba a tehetősebbek mennek, a Lidl és Aldi üzletébe a különleges kínálatért térnek be, a Penny a nyugdíjasoké, míg a Tesco az átlag családoké, akik programszerűen – hiszen játszóház is van –, vásárolnak; és egy helyen megkapnak mindent a pulykadarálttól kezdve a gyerek tornacipőjén át a téli kabátig. Nekik hiányozni fog.

Az emberek biztosak abban, hogy a bezárás hullámszerű lesz, érint majd más üzleteket is. Azt is sejteni vélik, hogy ezek a hatalmas bevásárlóközpontok nem maradhatnak üresen, úgy, ahogy a Corából Auchan lett, a két vidéki Tesco is benépesül majd, csak ki kell várni, kik csapnak le rájuk. Az áruházak oldalában lévő üzletsorok tulajdonosai állítólag hivatalosan még nem értesültek róla, maradhatnak-e az épületben.

HBN-Barak Beáta


Debrecen – Miközben a Fideszhez lojális média attól hangos, hogy milyen jók a foglalkoztatási adatok addig mi egészen mást tapasztalunk – jelentette ki az MSZP debreceni elnöke a Kishegyesi út elején található bevásárlóközpont bejárata előtt.


Hajdúböszörmény, Püspökladány - Megyénkben 132 ember munkahelye került veszélybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában