Helyi közélet

2015.01.29. 12:58

Olvasói levél: Javaslat a Bartók Béla úti dugók ellen

Debrecen - Olvasói levélben érkezett egy javaslat a Bartók Béla úti forgalommal kapcsolatban, amelyre a Polgármesteri Hivataltól meg is kaptuk a választ.

Debrecen - Olvasói levélben érkezett egy javaslat a Bartók Béla úti forgalommal kapcsolatban, amelyre a Polgármesteri Hivataltól meg is kaptuk a választ.

Jelenleg a Bartók Béla út elejéről két forgalmi sávból lehet továbbhaladni. A belső forgalmi sávból csak balra, a Böszörményi útra, külső forgalmi sávból egyenesen. Mester utca irányába és jobbra Pesti utcára. Javaslatom a Bartók Béla út elején feltorlódott forgalom csökkentésére: át kell alakítani a kereszteződést úgy, hogy a Bartók Béla útról két forgalmi sávba lehessen érkezni a Mester utcára. A Mester utcán már a két forgalmi sáv rendelkezésre áll. Az átalakítás költsége szerintem csekély. Egy közvilágítási lámpát tartó kandeláber oszlopot kell áthelyezni, illetve a forgalmi sávot kialakítani és azt leburkolni. Javaslatom megvalósításához a kereszteződésben bőséges hely áll rendelkezésre.

Az átépített kereszteződésben a közlekedés a következőképpen alakulna: A Bartók Béla útról két forgalmi sávból lehetne továbbhaladni. A belső forgalmi sávból a Mester utcára egyenesen, a Böszörményi útra balra. A külső forgalmi sávból egyenesen a Mester utcára, jobbra Pesti utcára.

Az átbocsátó képesség növelésére szükséges a jobbra kanyarodó forgalmi sávot keresztező gyalogos átkelőhelyet közúti forgalomirányító jelzőlámpával felszerelni. Javaslatom megvalósítása környezetvédelmi szempontból is előnyös lenne.

- Anton Gábor, Debrecen -


Hathatós és végleges megoldás lenne

Köszönettel vettük a javasolt módosítást, amellyel valóban növelhető lehet a Böszörményi-Bartók Béla út áteresztő képessége a Bartók Béla út irányából. A javasolt közlekedési sziget csökkentése, forgalmi sávvá alakítása, a Mester utca felé közlekedők szempontjából mindenképpen előnyös megoldás lenne, azonban a Pesti utcára a közvetlen jobbra kanyarodás lehetőségét továbbra sem oldaná meg. Egy önálló jobbra kanyarodó sáv a Bartók Béla úton a Mester utcai fogadó sávok – ahogy az olvasó javasolta – együttes kialakításával valószínűleg hathatós és végleges áteresztőképesség-növelést eredményezne.

Az integrált településfejlesztési stratégiában megoldandó feladatok között szerepeltetjük a Debrecen kezelésében lévő nagyobb közlekedési csomópontok áteresztő képességének növelését. Ebben a fenti csomópontot is mindenképpen szükséges lesz – akár az olvasó által jelzett egyszerűbb és valószínűleg költséghatékonyabb megoldása tükrében – megvizsgálni.

- Polgármesteri Hivatal, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában