Helyi közélet

2015.01.02. 16:16

Betörőkre vadásznak

Debrecen - A polgárőrök gyakran megzavarják, vagy „elijesztik” a hétvégi házak fosztogatóit.

Debrecen - A polgárőrök gyakran megzavarják, vagy „elijesztik” a hétvégi házak fosztogatóit.

Vakító napsütésben, de metsző hideg északi szélben, mínusz három fokban indultak ellenőrző körútra a polgárőrök a Nagyerdő és Alsójózsa között található Harstein-kertbe, amikor csatlakoztunk hozzájuk. A nagyjából három négyzetkilométeres külterületen főleg hétvégi házak állnak, az állandó lakosok száma mindössze néhány tucat.

Az akció rövid eligazítással kezdődött. A félkörben felsorakozó, főleg alsójózsai és helyi lakosokból álló tizenegy sárga és kék mellényes polgárőr előtt a helyi polgárőrszervezet vezetője, Horváth Lajos arról beszélt, hogy ezúttal három autóval fogják bejárni a környéket.

Szórólapozók

Miközben mi is a „rosszban sántikálók” nyomába eredtünk, a polgárőr vezető módszereikről elmondta, hogy kisebb csoportokban többnyire gyalog, illetve biciklivel járnak, távcsövet használnak. A gyanús idegen személyek mellett nem ottani autókat is keresnek. Igazoltatni nem tudnak, de a gyanús személyeket a rendőrség kiérkezéséig visszatarthatják.

Aztán az eredményekre terelődött a szó. Mint megtudtuk, a közelmúltban kora este három gyalog, házról-házra járó szórólapozó tűnt fel a környéken. Ez azért volt gyanús, mert a szórólapokat egy központi postaládához szokták hordani, ahonnan az ott lakók elviszik a nekik tetszőt. Miközben a polgárőrök az idegenekkel beszéltek, feltűnt egy személyautó, melynek tetején két kerékpár volt. A járművet megállították és azt kérdezték, hogy honnan vannak a biciklik? Azok azt mondták, hogy azokkal is szórólapokat vittek ki. Mivel a polgárőrök szerint a nagyobb betörési sorozatok előtt így szokták „felmérni a terepet”, felírták az idegenek neveit és az autó rendszámát.

Kipakoltak

Néhány éve tetten érésre is volt példa. Az egyik polgárőr hajnalban arra lett figyelmes, hogy több hétvégi ház elé különböző tárgyakat pakolt ki egy fiatalember, melyeket egy nő által vezetett személyautóba pakoltak be. A rendőrség elfogta a betörőket, a tulajdonosok visszakapták az ellopott értékeket.

– A tolvajok egy részét ismerjük, helyi lakos, de jönnek Bocskaikertből és Bodaszőlőről is – jelentette ki Horváth Lajos.

Miközben az utcákat róttuk az is kiderült, hogy karácsony szenteste három kapucnis fiatalember valószínűleg lopni érkezett a településre, amiben a polgárőrök megzavarták őket. Ijedtükben azt mondták, hogy kukáznak és hulladékvasat gyűjtenek, bár ilyesmi nem volt náluk.

Zsákmány

Megálltunk egy nemrég épült háznál, ahol Bakk Lászlóné örömmel fogadta a polgárőröket.

– A fiammal együtt költöztünk ide, nagyon jó hely, csendes, nyugodt. Sem hozzánk, sem a szomszédba nem törtek be, ami valószínűleg a polgárőröknek is köszönhető. Szükség van rájuk – tette hozzá.

Ezután megkérdeztük a polgárőr-vezetőtől, hogy miket visznek a környékről a betörők. Kiderült, hogy a műszaki cikkek számítanak „slágernek”. Fűnyírók, szivattyúk, rotációs kapák, motoros fűrészek, kézi szerszámok tűnnek el leggyakrabban. Korábbi években volt olyan éjszaka, amikor négy-öt helyre is betörtek, de amióta 2014. elején megalakult a helyi polgárőr csoport jelentősen visszaesett ezen bűncselekmények száma.

A külterületek évei

A polgárőrök harstein–kerti akciójába a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívisvárosért alelnöke is bekapcsolódott. Mint elmondta: a polgárőröknél a tavalyi és az idei egyaránt a külterületek éve. Főleg télen fokozottan figyelnek a kertségekben élőkre. Hetente kétszer-háromszor önállóan, havonta kétszer a rendőrséggel közösen folytatnak úgynevezett „tanya akciót”, melynek során 5-8 rendőrautóval mennek ellenőrizni.

A legtöbb hétvégi ház-feltörés Debrecen környékén Dombostanyán, a Bayk András, a Biczó István kertben, valamint a Harstein-kertben történik – ismertette Dolycsák Ferenc.

Védekezés

A rendőrség illetékese arról tájékoztatott, hogy Debrecenben az elmúlt öt évben folyamatosan csökken a hétvégi ház feltörések száma. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a rendőrség több olyan bűnelkövetőt is elfogott, akik ilyen jellegű cselekmények végrehajtására „szakosodtak”, másrészt elsősorban a polgárőrség bevonásával sikerült jelentősen emelni a közterületi jelenlétet.

Dr. Juhász Zoltán rendőralezredes szerint a betörők többsége oda hatol be, ahol nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés „munkával”, rövid idő alatt tud nagy haszonra szert tenni. Ezért például mozgásérzékelős reflektorral láthatóvá kell tenni az ingatlant. A pillanatok alatt leverhető lakat helyett legalább biztonsági zárral kell ellátni az ajtókat! Célszerű riasztót beszerezni, rácsokat, fémredőnyt felszerelni. Amennyiben hosszabb időre felügyelet nélkül hagyják a házat – főleg a téli időszakban – az értékesebb berendezési tárgyakat (hűtőszekrény, műszaki cikkek, mezőgazdasági gépek) vigyék biztonságosabb helyre onnan. Időnként ilyenkor is ellenőrizni kell a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét! Jó, ha a távollét idejére egy közelben lakót megbíznak kertjük rendszeres látogatásával.

HBN - Orosz Csaba


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában