Helyi közélet

2015.01.27. 07:38

Az elszámolás már megtörtént

Debrecen - Miklóssy Ferenc szerint inkább a felszámolás alatt álló Arcadom tartozik nekik.

Debrecen - Miklóssy Ferenc szerint inkább a felszámolás alatt álló Arcadom tartozik nekik.

„Ha a debreceni villamosvonal-építés Arcadomot megillető kifizetései megtörténnek, akkor abból közvetlenül az ottani alvállalkozók kerülnek kifizetésre, így további 250 millió forinttal csökkennek a társaság tartozásai a külső beszállítói felé.” Ez olvasható az Arcadom Zrt. honlapján, annak a közleménynek a részeként, melyben a kártalanítási folyamat koordinálására felkért dr. Boródi Ferenc bejelenti: a Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte az Arcadom Zrt. felszámolását. A hivatkozás igencsak meglepő annak tudatában, hogy már tavaly befejeződött az uniós projekt pénzügyi elszámolása is. A koordinátort azonban nem tudtuk elérni, hogy megkérdezzük, mire gondoltak.

Papírjuk van róla

Értetlenül olvasta a hírt Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezetője is, aki érdeklődésünkre azonnal leszögezte, sem a várossal szemben, sem feléjük nem lehet semmilyen követelése az Arcadom Zrt.-nek, hiszen 2012-ben már elszámoltak egymással.

A 2010-ben elkezdett, és éppen az Arcadom Zrt.-nek mint a kivitelező konzorcium vezető vállalkozásának az alvállalkozókkal, illetve konzorciumi partnereivel keletkezett pénzügyi vitái miatt elhúzódó beruházást végül a Keviép fejezte be.

Miklóssy Ferenc emlékeztetett arra, hogy 2012 áprilisától a kft.-jük mindössze egy százalékban képviseltette magát a konzorciumban, s az akkor aláírt megállapodásban az Arcadom elismerte, hogy Keviéppel szemben semmilyen követelése nincs.

Mivel a következő hónapokban csak „maszatolás” folyt a nyomvonalon, december 21-én egy újabb megállapodásban az Arcadom Zrt. részesedése lett egy százalék az új projektcégben, az ATK Konzorcium Kft.-ben, melynek vezető vállalkozása a Keviép Kft. lett. Attól kezdve az Arcadom nem végzett munkát, és 2013. novemberben aláírta a 2012 év végéig tartó, és kirendelt igazságügyi szakértők által készített elszámolást, így nem is lehet további követelése. Miklóssy szerint inkább nekik tartozik százmillió forinttal, de azt már hiába is várnák.

HBN–ÉP


Arcadom-kronológia

2010. március 11.: A 2-es nyomvonal­építés kivitelezői az Arcadom Zrt., a Tóth TD Kft. és a Keviép Kft. alkotta konzorcium.

2010. szeptember 16.: Kezdődnek a munkálatok, befejezés: 2012. május 31.

2011. november 4.: Az Arcadom nem fizet a Keviépnek, így az nem tud fizetni alvállalkozóinak.

2012 márciusa: Az Arcadom alvállalkozói demonstráción gondolkodnak, és a Demján-cégnek a Keviéppel is több százmillió forintos elszámolási vitája van.

2012. május 31.: Kósa Lajos: amennyiben a kivitelező nem készül el május 31-ig, akkor a város az Arcadomtól napi 10 millió forint kötbért követel, emellett lehívja az összesen egymilliárd forintos bankgaranciát.

2012. november 13.: Kósa Lajos együttműködésre kéri a beruházás alvállalkozóit, akiknek az addigi munkák elvégzéséért 600 millió forinttal tartozik az Arcadom Zrt. vezette konzorcium.

2012. december 21.: A felek módosítják a szerződést, aminek értelmében a konzorcium vezetője a Keviép lesz az Arcadom helyett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában