Helyi közélet

2015.01.15. 17:05

400 forinton is járt…

Debrecen - Egyfajta pénzpiaci atombombát dobott le csütörtökön a svájci nemzeti bank.

Debrecen - Egyfajta pénzpiaci atombombát dobott le csütörtökön a svájci nemzeti bank.Percekkel azután, hogy a svájci jegybank feladta az 1,20-as árfolyamküszöböt (azaz hagyta felértékelődni a frankot), a forint soha nem látott mélypontra süllyedt a svájci frankkal és az euróval szemben is. A svájci frankkal szemben pillanatok alatt 100 forintot gyengült a forint, az euróval szemben pedig történelmi mélypont alakult ki 326 forintnál. Dél körül azután visszakorrigált a piac, az árfolyam kissé erősödött, majd pedig stabilizálódott.

Elemzők szerint valósággal felrobbantak a világ devizapiacai a hírre; ennek egyik látványos jele volt az, hogy a svájci frank árfolyama (igaz, csak percekig) 400 forint fölött is járt csütörtökön. A svájci jegybank lépése után negyedórával az addigi 1,2 euró/frank árfolyam 1 lett, vagyis már ugyanannyit ér az euró, mint a frank. Hazai pénzpiaci elemzők arra számítanak, hogy bár most intenzív a kilengés, stabilizálódni fog az árfolyam. Szerintük nem lenne meglepő, ha a Magyar Nemzeti Banktól is megszólalna valaki, hogy nyugtassa a piacokat. Bár előbb ők is bizonyára tájékozódnak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában