Helyi közélet

2014.12.20. 16:01

Felújított vígoperák Debrecenben

Debrecen – Donizetti „<em>Rita</em>” című darabjával folytatódik a Csokonai Színház vígopera-sorozata, december 20-án, azaz ma 19 órától a kamaraszínpadon. A nyári produkciókat felújítva, átalakítva láthatja a közönség a kőszínházban. Donizetti, Pergolesi és Offenbach, a műfaj halhatatlan mestereinek sikerdarabjait Vranyecz Artúr rendezi.

Debrecen – Donizetti „Rita” című darabjával folytatódik a Csokonai Színház vígopera-sorozata, december 20-án, azaz ma 19 órától a kamaraszínpadon. A nyári produkciókat felújítva, átalakítva láthatja a közönség a kőszínházban. Donizetti, Pergolesi és Offenbach, a műfaj halhatatlan mestereinek sikerdarabjait Vranyecz Artúr rendezi.

A vígopera műfajának olyan különleges, emblematikus kamaradarabjait tűzi műsorra a színház, amelyek kevés, legfeljebb három-öt szereplősek, és valami oknál fogva fontos szerepet játszanak az operairodalomban. A sorozat az opera igényességével, de a prózai színház, a farce, a szórakoztató műfaj frissességével próbál hatni. Az operák esetenként klasszikus, esetenként pedig, ahol a darab megengedi, modern megközelítésben kerülnek színre – olvasható a Csokonai Nemzeti Színház közleményében.

Az ismertetőben – melyet a teátrum bocsátott rendelkezésünkre – Vranyecz Artúr ekképp kalauzolja a nézőket:

A Szerelmi bájital és A csengő szerzője eredetileg a Két férfi és egy nő című librettóból írta meg a művet 1841-ben, a biedermeier idején, amikor a dallamosság és a kedélyesség meghatározó elem volt a kor zenei ízlésében. Donizetti már nem érte meg a Rita nagysikerű párizsi bemutatóját, melyet követően nemzetközi szinten az egyik legjátszottabb vígoperájává vált. Az egyfelvonásos vígopera könnyed dallamvilággal átszőtt történet, sok humorral fűszerezve. Előadásunkban igyekeztünk megőrizni a kor jegyeit, a prózai szövegek sziporkáit és szellemességét, kijátszani a könnyed zenei témák bravúrjait, ugyanakkor élni a lehetőséggel, hogy párhuzamot vonjunk napjainkkal, mert emberi viszonyaink, mindennapi játszmáink időtállóak. A talpraesett fogadósnőt, Ritát alakító Lévai Enikő már sikerrel bizonyított a debreceni közönség előtt. Ürmössy Imre, aki számtalanszor énekelt és játszott a Csokonai Színház színpadán, most Gasparo szerepében határozottan él buffói adottságával. A darab leghíresebb része, a Madár-ária Balczó Péter előadásában hangzik el, akinek pályája Debrecenből indult, gyakori vendég számos hazai és külföldi színpadon. Jelenleg a Magyar Állami Operaház magánénekese.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában