Helyi közélet

2014.11.16. 13:35

Újabb színházi különlegesség ínyenceknek

Debrecen - Ismét színháztörténeti pillanatnak lehetnek tanúi a debreceni nézők.

Debrecen - Ismét színháztörténeti pillanatnak lehetnek tanúi a debreceni nézők.

A debreceni közönség már megszokhatta, hogy a Csokonai Színház nem fél az újdonságoktól. A társulat szívesen és nagy örömmel nyúl hazánkban még sosem, vagy csak ritkán játszott darabokhoz. Ezen indíttatás nyomán született meg az évad elején az Istent a falra festeni című kocsmadráma, így tűzték ismét műsorra Prokofjev alig játszott operáját, A tüzes angyalt, és még nincs vége a sornak. Ismét színháztörténeti pillanatnak lehetnek tanúi a debreceni nézők, hiszen ­Heiner Müller Magyarországon eddig még soha be nem mutatott, Titus Anatómiája, Róma bukása című darabját kezdi játszani a jövő héttől a prózai tagozat, Szabó K. István rendezésében.

Mülleri kommentárok

A darab alcíme Shakespeare-kommentár: az 1980-as években íródott német színmű Shakespeare Titus Andronicus című rémdrámájához fűz máig aktuális megjegyzéseket. A szerző az akkori világpolitika eseményeit szőtte bele brutális kommentárok formájában Shakespeare művébe, amely az indokolatlannak és motiválatlannak tűnő kegyetlenséget, a gyilkos vérbosszút viszi színre. Müller úgy írta újra a Shakespeare-darabot, hogy azt a következetlen, harsány, öncélú politikacsinálást ábrázolta, amely nincs tekintettel magánérzelmekre és nem finomkodik, ragadozóként tör céljára.

A mülleri kommentárok az előadás egyik főszereplője, a hideg, költői kegyetlenséget képviselő Narrátor szájából hangzanak el. A Narrátor (Jámbor József) egy szakács alakjában süti és főzi, sózza és borsozza a shakespeare-i történetet. Az új tálalásnak köszönhetően új arcát mutatja a Titus Andronicus, hiszen az eredeti darab rémséges képei továbbra is megmaradnak, de a távolságtartó Narrátor segít abban, hogy a borzalmak mögé lássunk.

„67 százalék Shakespeare, 33 százalék Heiner Müller”, így hirdette az egyik színház Heiner Müller darabját – de nem a százalékok számítanak, hiszen Heiner Müller azon XX. századi írók egyike, akik képesek a nagy shakespeare-i mítoszokat korunkra szabva újrateremteni. A főbb szerepekben Jámbor Józsefet, Schlanger Andrást és Mercs Jánost láthatjuk, de a 80. születésnapját a mai napon ünneplő Kóti Árpád is színre lép. Azonban nem véletlenül szerepel az előadás plakátján egy húsdaráló: a produkciót csak erős idegzetűeknek és nagyon kíváncsiaknak ajánljuk. A bemutató november 21-én a MODEM harmadik emeleti kiállítóterében lesz, és igazi színházi revelációnak ígérkezik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában