Helyi közélet

2014.10.09. 18:00

Ön hogyan gazdálkodik?

Debrecen - Több mint 1300 helyre csengetnek a hetekben a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai az Észak-Alföld Régióban.

Debrecen - Több mint 1300 helyre csengetnek a hetekben a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai az Észak-Alföld Régióban.A háztartások gazdálkodási egyensúlyára irányuló felmérést készít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az Európai Központi Bank (EKB) kezdeményezésére.

Mint azt Virágh Eszter, a KSH Adatgyűjtési Osztályának munkatársa a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, Hajdú-Bihar megyében hat településen (Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kaba, Körösszegapáti, Tiszagyulaháza) zajlik az adatok felvétele, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Nyíregyházán és Leveleken mérik fel a háztartásokat október 20. és december 7. között. – Előbbi megyében 936 lakást, utóbbiban 389 háztartást keresnek fel a hivatal kérdezőbiztosai – ismertette a KSH munkatársa. Mint mondta, a kérdésekre kétféle módon lehet válaszolni: interneten, vagy a kérdező személyes közreműködésével. Kiemelte, a válaszoló háztartások ezer forintos étkezési-utalványt kapnak, a kérdőívet interneten kitöltők között pedig tíz darab táblagépet sorsolnak ki.

Húsz országot érint

Hangsúlyozta, 2011-ben már készült hasonló felmérés 15 európai ország részvételével, ahol azt vizsgálták, hogyan reagáltak a gazdasági válság hatásaira a társadalom különböző rétegei.

Magyarország és Horvátország önkéntesen csatlakozott az EKB kezdeményezéséhez, hiszen kevés információ áll rendelkezésre arról, hogyan gazdálkodnak a háztartások a forrásaikkal, illetve tudnak-e megtakarítani. Hazánkban 167 településen, mintegy 18 ezer háztartás vesz részt a felmérésben – magyarázta a statisztikai tanácsadó. Hozzátette, céljuk, hogy átfogó képet kapjanak az európai háztartások gazdasági helyzetéről. A húsz országot érintő felmérés eredménye előre láthatóan egy év múlva várható.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában