Helyi közélet

2014.10.26. 11:31

Mindennapi „időutazók"

Debrecen – Fáradékonyság, fejfájás, ingerültség – a hétvégi óraátállítás sokak szervezetét megviseli. A váltott műszakokban dolgozók fogékonyabbak néhány betegségre.

Debrecen – Fáradékonyság, fejfájás, ingerültség – a hétvégi óraátállítás sokak szervezetét megviseli. A váltott műszakokban dolgozók fogékonyabbak néhány betegségre.

Magyar Tünde, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika Alváslaborjának vezetője úgy véli, több időzóna (4-5 óra) „átugrása” szükséges ahhoz, hogy valódi alkalmazkodási zavar léphessen fel.

Mint a szakember a Naplónak elmondta, a három műszakban dolgozó emberek szervezetét inkább befolyásolja, hogy folyamatosan, nem egy órát, hanem napszakokat kell „átugraniuk”. – A váltott műszakokban dolgozók szervezetét különösen megterheli, hogy rövidebb időszakok után, más napszakban kell végezni a munkájukat.

Viszont a terhelés csökkentésének érdekében a munkáltatók igyekeznek segíteni a munkavállalókat. Az egyik ilyen lehetőség, hogy tartósan, 4-5 napon keresztül ugyanabban az időszakban foglalkoztatják őket, vagy egy rutinos, napi váltás keretén belül – ismertette. Megjegyezte, különböző vizsgálatok kimutatták, az éjszakai munka magasabb stresszreakciót vált ki a szervezetből, valamint a több műszakban dolgozók fogékonyabbak különböző betegségekre, mint például a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra vagy a gyomorfekélyre.

Napszemüvegben a munkából

Az alváslabor vezetője szerint nem lehet hozzászokni a folyamatos változásokhoz. – Az alvási ciklusért a melatonin hormon felelős, ennek segítségével tud szervezetünk összhangban lenni a nappalok és az éjszakák váltakozásával. Mindazonáltal, a folyamatos műszakváltás miatt a központi idegrendszerben felborul ennek az egyensúlya – tájékoztatott a szakember.

Az orvos szerint egy éjszakai műszak után érdemes napszemüveget viselve hazaindulni a munkából, hogy a szervezetet hozzászoktassuk a sötéthez. Azt tanácsolta, a szobában próbáljunk éjszakai körülményeket teremteni, a sötételőket húzzuk össze, és lehetőleg csendes környezetben aludjunk. – Az éjszakai munka után pihenésre van szüksége a testnek, ezért aki nem tud nappal aludni, annak érdemes altatót használni – tette hozzá a szakértő.

HBN-SZM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában