Helyi közélet

2014.10.09. 12:42

A többet is keveslik a tormatermelőink

A bagaméri tormás azt mondja, 350 forintos ár alatt nem éri meg kínlódni vele.

A bagaméri tormás azt mondja, 350 forintos ár alatt nem éri meg kínlódni vele.

A tormaszezon beköszöntét megyénkben évről évre hangos „csatazaj” kíséri; a termelők rendre elégedetlenek a meghirdetett felvásárlási árral, mire a felvásárlók széttárt karokkal azt felelik: az árat nem mi határozzuk meg, hanem a (jellemzően külföldi) piac.

Nem akarják felszedni

A napokban megkereste szerkesztőségünket egy névtelenséget kérő bagaméri tormatermelő azzal, hogy bár a tavalyi 220 forint után idén 280 forintért veszik át tőlük a tormát, szerintük (a termelési költségek ismeretében) legalább 350 forintos ár kellene ahhoz, hogy megérje kínlódni vele.

A három legnagyobb felvásárló cég közül eddig csak a Parmen Kft. jött ki árral, ők veszik át 280 forintért a torma kilóját a termelőktől. Utóbbiak azonban (mint informátorunktól tudjuk) ennyi ­pénzért nem akarják felszedni a termést a földből.

Széll István, a Parmen Kft. ügyvezetője szerint meg kellene fordítani a kérdést: amikor egyik évről a másikra 27 százalékkal emelkedik nálunk a felvásárlási ár, akkor a gazdák vajon mire alapozzák, hogy 350 forintot kellene fizetnünk nekik?

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában