Helyi közélet

2014.10.29. 12:50

A nyolcadik „dísz”

Tiszadada, Debrecen - Ujváry Zoltánnak döntő szerepe van Holló László szellemi örökségének gondozásában.

Tiszadada, Debrecen - Ujváry Zoltánnak döntő szerepe van Holló László szellemi örökségének gondozásában.

Nemrégiben már a nyolcadik település választotta díszpolgárainak sorába Ujváry Zoltán néprajztudóst, a Debreceni Egyetem professor emeritusát. Számos érdemét tudták felsorolni – a települést eddig irányító képviselő-testület búcsúzó ünnepi ülésén – Ujváry Zoltánnak, akinek döntő szerepe volt és van a néhai Kossuth-díjas festőművész, Holló László (1887–1976) életművének és szellemi örökségének gondozásában. Szorgalmazta Tiszadadán egy emlékház létrehozását, s inspirációjára viseli a helyi iskola a művész nevét. Az intézmény díszparkjában felállíttatta a festő mellszobrát és a Kossuth téren dombormű készült Holló László egyik alkotásáról, az Almahámozóról (mindkét szobrot Kövér József készítette). Nagy értékű festmény- és grafikai anyagot adományozott Tiszadadának.

Szerepe van a dadai Holló László-kultusz virágoztatásában, az ő példája nyomán rendezik meg az iskolában a Névadó Hetét és a Holló László körzeti rajzversenyt. Holló László évtizedeken át járt Tiszadadára, kedvelte a Tisza-part e szakaszát, gyakran emlegette úgy, mint az ő szeretett „Barbizonját”. Sok festményén jelenített meg tiszadadai témát. Ujváry Zoltán két szlovákiai település: Lévárt falu és Tornalja város, valamint öt hazai: Mátészalka város és Hét, Gömörszőlős, Konyár, Nyíracsád falu díszpolgára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában