Helyi közélet

2014.09.25. 18:20

Vádemelés uzsora miatt

Nádudvar – Ha megjött a családi pótlék, a segély, tartották a markukat a vádlottak.

Nádudvar – Ha megjött a családi pótlék, a segély, tartották a markukat a vádlottak.

Fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség azzal a párral szemben, akik nádudvari családok részére rendszeresen havi 50-100 százalékos kamatra adtak kölcsön – tájékoztatott Jónáné dr. Pocsai Edit megyei főügyész.

Tudatában voltak

Közlése szerint az élettársi kapcsolatban élő férfi és nő kihasználta, hogy környezetükben több alacsony jövedelmű, magukat rendszerint csak szociális segélyből és családi pótlékból fenntartó, többgyerekes, hitelre szoruló család él. 2013 folyamán többeknek kölcsönöztek 50-70 ezer forintot, illetve a valós árnál jóval drágábban adtak el számukra édességet, szeszes italt, cigarettát. A kölcsönök átadásakor a pénz visszatérítésének idejét a következő hónap elejében szabták meg, általában a segély és a családi pótlék kézhezvételéhez időzítve. A hitelösszeget noteszbe, kockás iskolai füzetbe jegyezték fel, s a vádlottak számára egy hónap múlva rendszerint annak dupláját kellett visszaadni, de minimum a pénzt és annak 50 százalékos kamatát. A pár a vádhatóság beszámolója alapján tisztában volt a sértettek szorult helyzetével, s tudatában voltak annak is, hogy az uzsora miatt e családokat – különösen a kiskorú gyerekeket – súlyos nélkülözésnek teszik ki.

A büntetőügyben üzletszerűen elkövetett uzsora bűntette miatt emeltek vádat, a férfi többszörös visszaesőnek minősül, ezért esetében végrehajtandó fegyházbüntetés, míg szintén büntetett előéletű társával szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozták a Hajdúszoboszlói Járásbíróság előtt lefolytatandó eljárásban.

Munkanélküli sértettek

A Debreceni Ítélőtábla tavaly jogerősen több mint hat év börtönbüntetést szabott ki egy uzsorából élő ramocsaházai házaspárra. A szabolcsi házaspár 100 százalékos havi kamatra kölcsönzött 2005-től kezdve. Volt olyan eset is, amikor a tartozás megfizetése után tovább követelték a kamatfizetést.

Korábban egy komádi bandára csapott le a rendőrség, a négy terhelt szintén uzsoráskamatra kölcsönzött munkanélküli embereknek. A készpénzen kívül alapvető élelmiszereket is eladtak számukra a beszerzési ár többszöröséért.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában