Helyi közélet

2014.09.06. 21:38

Sztárszakácsok és háziasszonyok

Hajdúböszörmény - Hagyományápolás és felkészülés a világversenyre a Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napon.

Hajdúböszörmény - Hagyományápolás és felkészülés a világversenyre a Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napon.

Míg máshol egy, esetleg két sokat tudó szakács képviseli a konyhaművészet, a gasztronómia csúcsát, addig a hajdúböszörményi strandon csoportokban jártak-keltek, kóstolgattak a hófehér öltözékben tevékenykedő sztárszakácsok. Bezermeni napokra gyűlt össze több száz érdeklődő, gasztrorajongó vagy éppen csak szórakozni és beszélgetni vágyó hajdúsági ember. A szombati rendezvénynek azonban messzeföldön is híre mehetett, mert jellegzetes palóc tájszólású csoportra lettünk figyelmesek. Karancslapujtőről érkeztek.

Bezermenek hosszú ideig

-A gasztronómiai rendezvénynek természetesen a hagyományos böszörményi ízek megőrzése, bemutatása, továbbadása a célja. Az itt évszázadok óta tenyésztett- vagy éppen vadon élő állatokból hagyományos módon, régi receptek alapján készült ételeket, azok elkészítési módját mutatjuk meg az érdeklődőknek – beszél a most ötödik alkalommal megrendezett Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Nap céljáról Gajdán Attiláné. A főszervezőtől megtudtuk azt is, hogy miért éppen Bezermen a gasztronómiai találkozó elnevezése. – A városunk területén élőket nagyon hosszú ideig, egészen a török hódoltságig Bezermeneknek nevezték. Ebből lett később Böszörmény. Később Bocskai telepítette le a hajdúkat, ettől kezdve hajdútelepülés Böszörmény.

Felkészülés a megmérettetésekre

És mégis mit keresnek a találkozón a sztárszakácsok? Nos, a Bezermeni nap egyben felkészülési alkalom a szakmájuk világversenyeire készülő szakácsoknak. Alapanyagok, öltözékek, gasztrotechnikai eszközök, konyhatechnológia, szaktudás, tálalás, ízek – mind-mind a versenyre való felkészülést szolgálják. Persze nem csak profik, hanem amatőrök is főznek szép számmal. Az munkájukat is értékelik a térség legjobb, leghíresebb szakácsai. Mindez hasznosítható a hétköznapokban is.

-Gajdán Antal olimpiai ezüstérmes induló chéf és Gajdán Attila olimpiai bronzérmes induló chéf az ebben az évben Luxemburgban rendezendő világbajnokságra készülnek – folytatta Gajdán Attiláné. – A fürdő bejárati helyiségében látható a versenyanyaguk, amely tükrözi a világ vendéglátói trendjét, alapanyagait, ételeit, formáit is. Felkészülésüket Rédai Attila és Boros László segíti.

Persze nem csak főztek és ettek a vendégek, hanem színvonalas műsor is szórakoztatta őket egész nap. A helybeli és a környékről érkezett csoportok, valamint a sztárfellépők egymást váltották a színpadon.

HBN-KZS


Sztárszakács vendégek

- Boros László, Venesz-díjas mesterszakács- Rédai Attila, világbajnok mesterszakács

- Mile József, többszörös világbajnok mesterszakács

- Tóth Lajos, Venesz-díjas mesterszakács

- Beidenbach Dezső, világbajnok mesterszakács

- Gajdán Antal, olimpiai ezüstérmes szakács

- Gajdán Attila, olimpiai bronzérmes szakács

Hajdúság Legjobb Chéfje: Boda Mihály

második helyezett: Zacsik Tibor

harmadik helyezett: Bagdány Gyula


Először a szakácsot és a konyhát

A zsűri egyik tagját, Rédai Attila mesterszakácsot kérdeztük, milyen szempontok alapján értékelték a bezermeni napokon készült ételeket. A sárrétudvari származású, jelenleg Debrecenben dolgozó szakács elöljáróban elmondta, hogy az éttermekben először a szakácsot és környezetét nézi meg.. ha önmagára és környezetére igényes a szakács, akkor minden bizonnyal szemnek tetsző, nyelvnek ízletes ételt készít. – Tehát nézzük, milyen alapanyagot használ, a konyhatechnológia is számít, miként tálalja, jeleníti meg az ételt. Mert a vendég először a szemével „fogyasztja” az ételt. És persze az ízhatás is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában