Helyi közélet

2014.08.23. 10:18

Huszárok emlékeztek a huszárokra

Debrecen - Az első világháború kitörésének évfordulóján emléktáblát avatott a Széchenyi utca és a mai Segner tér között található egykori huszárlaktanya, Nyugati utcai falán a Hajdú-Bihar megyei Lovas- és Huszárhagyomány-örző Egyesület.

Debrecen - Az első világháború kitörésének évfordulóján emléktáblát avatott a Széchenyi utca és a mai Segner tér között található egykori huszárlaktanya, Nyugati utcai falán a Hajdú-Bihar megyei Lovas- és Huszárhagyomány-örző Egyesület. Az épület együttesben 1869-1918 között a magyar Királyi Debreceni 2. Honvéd Huszárezrede állomásozott.

A komplexum udvarán Mazsu János történész arról beszélt, hogy a huszárezred 1914-ben a keleti galíciai frontra került. A feladatuk az volt, hogy megállítsák az oroszok előrenyomulását. Rögtön az első, majd a második lembergi csatába küldték őket.

- Azonban már ekkor megmutatkozott a harc jellegének megváltozása. Ezt a háborút gépekkel, vérrel és vassal, nem virtussal vívták - jelentette ki a történész az egykori laktanya udvarán tartott megemlékezésen. Mint fogalmazott: ez a huszárezred viszont még a hazaszeretetre és a vitézségre épült. Így jelentős veszteséget szenvedtek.

HBN-OCs

A teljes írás a Naplóban olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában