Helyi közélet

2014.06.11. 19:35

Ibolya utca: sok száz gyerek reménye

Debrecen - A gyermekrehabilitácó pótolhatatlan, minta-intézmény a megyében is.

Debrecen - A gyermekrehabilitácó pótolhatatlan, minta-intézmény a megyében is.

Eltűnt a mozgássérült gyermek alakját ábrázoló tábla az Ibolya utcai gyermekrehabilitációs központ külső homlokzatáról, de nem csupán ez az egyetlen változás, aminek örülni lehet. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet gyermekrehabilitációs épületét teljes egészében felújították, a tetőszerkezetet, a nyílászárókat, a burkolatokat, a kiszolgáló helyiségeket, a teljes épületgépészeti és elektromos rendszert; van légkondicionálás, és megvalósult a komplex akadálymentesítés - mondta el Modrovics József projektmenedzser. 288 millió forint támogatásból valósult meg a rekonstrukció, a beruházás egy nagyobb, az észak-alföldi régiót érintő projekt része.

Méltatlan volt

A panelházak között megbúvó intézmény egykor éppen a lakótelep–építés „ terméke” volt, felvonulási épületként kezdte pályafutását. Éppen 23 éve, hogy dr. Vekerdy Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos kezdeményezésére rehabilitációs központtá vált, azóta egy helyen fejlesztik azokat a gyerekeket, akik valamilyen rendellenességgel születtek, ott kapják a terápiákat, ott vizsgálja őket az orvos.

A szerdai épületátadón dr. Papp László alpolgármester kiemelte, hogy az utóbbi években már olyan méltatlan körülmények uralkodtak az épületben, hogy óriási elszántság és elhivatottság kellett ahhoz, hogy az ott dolgozók tegyék tovább a dolgukat. Tették, hiszen több, mint 800 gyermek ápolása, fejlesztése történik a házban; sőt várólista van: bizonyos terápiákra nincs azonnal időpont, igény viszont igen – ez talán a későbbi bővítés záloga lehet, mert a rendezvényen elhangzott, bővítésre lesz szükség. A dolgozókon kívül a szülőket is zavarta a folytonos beázás, a penészedés, a mosdók állapota, ami mára teljesen megváltozott.

Dr. Lampé Zsolt főigazgató azt emelte ki a megvalósult projektben, hogy az intézetben egy olyan fajta szakmai integráció valósult meg, ami ritka. A gyermekrehabilitácó a Gyermekklinikával rivalizástól mentes kapcsolatot ápol, így minden segítségre szoruló gyermek célba ér, nem jut zsákutcába az ellátó intézmények között. Az intézménybe egyelőre a régi bútorok kerültek vissza, de új terápiás szobák vannak, benne például korszerű futógéppel.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában