Helyi közélet

2014.06.16. 12:54

A vakáció veszélyei

Hajdú-Bihar - A nyári szünidő megkezdésével nagyobb figyelmet kell fordítanunk gyermekeink biztonságára.

Hajdú-Bihar - A nyári szünidő megkezdésével nagyobb figyelmet kell fordítanunk gyermekeink biztonságára.

Hajdú-Bihar megyében az elmúlt napokban több olyan személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset is történt, melyben 14 év alatti személy sérült meg. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlása, hogy a szülők gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szükség esetén szereljék fel a kötelező tartozékokkal, mint pl. a fékek, világítóberendezések, prizmák, csengő stb. Nagyon fontos, hogy a kerékpárok műszaki állapota mellett saját és gyermekeink biztonságáról se felejtkezzünk el. Mindezek érdekében a Megyei Baleset-megelőzési Bizottság azt tanácsolja, hogy a kerékpározás, görkorcsolyázás és a gördeszkázás közben használjanak bukósisakot, védőfelszereléseket.

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amelyek különösen népszerűek az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülés ezen formái számos veszély forrásai is lehetnek.

Néhány jó tanács a vízi balesetek megelőzése érdekében:

  • A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, a hírtelen változó vízmélység és hőfok miatt.
  • A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdőzés. Vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják a fürdőzést, amelyet táblával jeleznek. Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis a víz alatti nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Különösen vigyázni kell az erős sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképződések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek.
  • Tekintettel a veszélyekre a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok a legalkalmasabbak a fürdőzésre, még akkor is, ha ez esetleg több utazást igényel. A szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők - megszokott - vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes, ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat, sőt akár vízbe fulladáshoz is vezethet.
  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
  • Balesetmentes vakációt kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában