Helyi közélet

2014.05.19. 11:22

Vonultak a nedves léghullámok

Debrecen - Kiadós csapadék áztatta a földeket a múlt héten, miközben lehűlt az idő.

Debrecen - Kiadós csapadék áztatta a földeket a múlt héten, miközben lehűlt az idő.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye időjárását ciklon alakította az elmúlt időszakban, ezúttal területi átlagban is bőséges csapadék hullott.

Viharos széllel

Az Yvette névre keresztelt mediterrán eredetű légörvény középpontjával napokig a közelünkben tartózkodott, így több hullámban vonultak át térségünk felett nedves léghullámok, a hét derekán viharos szél kíséretében. A szél több helyen okozott károkat a gabonafélék megdöntésével, fás kultúráinkban ágtörésekkel, fakidőlésekkel, gyümölcsösökben a fejlődő termések megsértésével, leverésével, ugyanakkor a csapadékra nagy szüksége volt a mezőgazdaságnak.

Május 12-18 között átlagosan 25-30 mm közötti csapadék hullott le, ami a hónapban megszokott összeg felét teszi ki. A csapadék területi eloszlása a jobbára záporos csapadék ellenére is viszonylag egyenletes volt, a meg-megújuló csapadékzónák, néhol akár jégesővel járó záporok, zivatarok nyomán összességében mindenütt lehullott legalább 15 mm csapadék. A legkevesebbet Szatmár egyes vidékein mértük. Hajdú-Biharban kiegyenlítettebb, 25-35 mm közötti volt a csapadék heti összege.


Hajdú-Bihar - A megyénk viszonylag olcsón megúszta az elmúlt hét viharos időjárását.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában