Helyi közélet

2014.05.15. 15:53

Narancs riasztás Hajdú-Biharra is

Hajdú-Bihar - Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki a balmazújvárosi és a hajdúnánási járások területére a viharos erejű szél miatt.

Hajdú-Bihar - Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki a balmazújvárosi és a hajdúnánási járások területére a viharos erejű szél miatt.

A 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályokat is képezhetnek. Az ilyen erősségű szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Az otthon tartózkodók viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek súlyos sérüléseket és komoly károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. Lehetőleg áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar elmúltával pedig vizsgálják meg, nem sérültek-e a közművek vagy az építmények. Ha valaki a közműhálózat sérülését tapasztalja, haladéktalanul értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az aluljáróban, épületben keressen menedéket. A közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, értesítse a szakembereket. Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni. A vízi sportokat kedvelők se hódoljanak szenvedélyüknek a napokban, vegyék komolyan a tavainkon működő viharjelzéseket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra.

A szélvihar, a villámlás, illetve a heves zivatarok során követendő magatartási szabályokról bővebb információkat találnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján az alábbi linken:

Az aktuális és a várható időjárási viszonyokról, az érvényben lévő riasztásokról és a figyelmeztető előrejelzésekről bővebb információkat a www.katasztrofavedelem.hu illetve a www.met.hu oldalon kaphatnak. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezők a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazásán is tájékozódhatnak, amely letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken.

- Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -


Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Duna vonalától keletre minden, korábban érintett megyében visszavonta az erős széllökések miatti másodfokú (narancs) riasztását az Országos Meteorológiai Szolgálat.


Hajdú-Bihar – Tegnap este Hajdú-Biharban is lecsapott az “ítéletidő”, mely jelentős munkát ad a megyében szolgálatot teljesítő tűzoltóknak.


Debrecen - A vihar a Kenézy Kórház környékét sem kímélte, a tűzoltóknak egy faág eltávolításánál kellett beavatkozniuk.


Debrecen - Esős időben elönti a víz a debreceni Júlia telepen a Kőrösi Csoma Sándor és az abból nyíló Vályi Nagy Tibor utcák mélyebben fekvő részeit, s a mostani vihar sem kímélte őket.



Debrecen – Belekapott a szél a Péterfia utca elején épülő Párizsi Udvar állványzatába és leborította azt a munkások bosszúságára csütörtök délelőtt Debrecenben.


Betakarja hazánkat a viharos májust hozó időjárási ciklon, néhol 110km-es szelet mértek, a tűzoltóknak ma sem lesz könnyű napjuk. Kövesse velünk a vihar útját!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában