Helyi közélet

2014.04.02. 09:50

Trendfordulás várható az ingatlanpiacon

Debrecen - Legerősebb forgalmát produkálhatja az ingatlanpiac a tavalyi leggyengébb után.

Debrecen - Legerősebb forgalmát produkálhatja az ingatlanpiac a tavalyi leggyengébb után.Több jel is arra mutat, hogy trendforduló lehet az ingatlanpiacon. Nem várnak kirobbanó fellendülést, de a lassú emelkedésnek eljöhet az ideje.

Meglepően magas a Duna House által becsült idei, februári forgalmi adat, amely a válság utáni egyik legerősebb ingatlanpiaci forgalmát mutatja, és a márciusi előrejelzések is biztatóak. A tavalyi februárhoz képest például 12 százalékkal több adásvétel zajlott, ha pedig az első két hónapot tekintjük, akkor is 10,5 százalékos az erősödés a két év azonos időszakában. Ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac a tavalyi leggyengébb után. Korai még becsülni, de nem kizárt, hogy 100 ezer adásvétel körül zárhat az idei év a 2013-as 84 ezer után – adta hírül a Duna House.

Kevésbé alkuképes

Beszédes az alku alakulása is az elmúlt hónapokban. A fővárosban például tavaly novemberben még az összes eladott ingatlan esetében a vevők 7 százalékot tudtak alkudni, ez a szint aztán megmaradt decemberben is, de az év első két hónapjában 6 százalékra csökkent, a márciusi, eddigi adatok pedig csupán 5 százalékon járnak. A csökkenő alku azt jelzi, hogy az eladók kevésbé vannak rákényszerítve az árlevitelre, hiszen több a potenciális vevőjelölt. Az értékesítési idő csökkenésének is mutatkoznak a jelei, de ennek vizsgálata majd visszamenőleg lehetséges.

További részletek a Napló mai számában és a naplo.hu-n.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában