Helyi közélet

2014.04.04. 19:11

Csökkenő bürokrácia, gyorsuló pénzmozgás

Debrecen - A gazdaságfejlesztést célzó pályázatok élveznek elsőbbséget az új költségvetési ciklusban. Interjú Mező Ferenccel, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. igazgatójával.

Debrecen - A gazdaságfejlesztést célzó pályázatok élveznek elsőbbséget az új költségvetési ciklusban. Interjú Mező Ferenccel, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. igazgatójával.

A megyei önkormányzatok szerepének megváltozása azt vetítette előre, hogy ettől az évtől alapvetően módosul a regionális fejlesztési ügynökségek feladatköre is, hiszen az egész struktúra átalakul. Az idő előrehaladtával azonban kiderült, lényeges változásra, különösen a feladatellátásban, nem kell számítani.

Mozgalmas hónapokon vannak túl felügyeleti és szervezeti változással fűszerezve. Hogyan foglalná össze ezeket a folyamatokat?

Mező Ferenc: A közigazgatásban, a területfejlesztésben általában nem szokott bekövetkezni az, amiről az emberek előzetesen pletykaszinten vagy ötletelve beszélgetnek. Persze mint minden ilyennek van igazság alapja, hiszen már nem a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozunk, hanem egyenlő arányban a három megyei önkormányzat a tulajdonosunk. Önálló irodát nyitottunk Szolnokon és Nyíregyházán is, de a dolgozóink ugyanazt a tevékenységet végezik, mint eddig. Ezen felül átvesszük a MAG Zrt.-től a ROP humáninfrastruktúra fejlesztésekhez (például: óvodák, iskolák) kapcsolódó mintegy 500 pályázatát, az azt kezelő 22-25 fős munkaerő állománnyal együtt. Ami még változásnak számít, hogy a 2020-ig tartó EU-s ciklusban már nem regionális (ROP), hanem területi operatív programokat (TOP) koordinálunk. Az irányító hatóságunk a Nemzetgazdasági Minisztérium, míg a végső koordinálást a Miniszterelnökség végzi.

A teljes interjú a Napló szombati számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában