Helyi közélet

2014.04.17. 08:31

A legjobb bioborok versenyeztek a Hortobágyon

Debrecen - Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Pusztai Bioborversenyt a Hortobágyon, amelyen - fennállása óta - a zsűri a legszebb és legjobb minőségű borokat értékelhette az Öko Vendégházban.

Debrecen - Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az Országos Pusztai Bioborversenyt a Hortobágyon, amelyen - fennállása óta - a zsűri a legszebb és legjobb minőségű borokat értékelhette az Öko Vendégházban. Kaló Imre, borász, a szakmai bizottság elnöke szerint a biobor ágazat erőteljes fejlődésnek indult és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak mindössze néhány százalékát kitevő termék elkészítésében.

A fokozott érdeklődést jelezte, hogy Ausztriából és az Érmellékről is érkeztek bioborok, igaz az utóbbiak, egyelőre versenyen kívül indultak. A bírálaton, ugyanis csak az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehetett részt venni. Ennek megfelelve, végül kilenc borvidék 13 pincészetének 30 biobora küzdött a különböző minősítésért és a csúcsbor címért.

A Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ) és a Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft., által támogatott versenyen egyedülálló módon, kettő kivételével az összes bor ezüst illetve arany érmet kapott.

Szászi Endre "Szent György-hegyi Zeus 2012" -es fehér biobora és a Pfneiszl Bio Birtok "Kékfrankos 2009"-es biobora pedig csúcsbor címet is megkapták, így indulhatnak a Biokontroll támogatásával a 2015-ös nünbergi BioFach versenyére, amely a világ legnagyobb biotermék seregszemléje.

Hazánk egyetlen országos bioborversenyét egyébként azért a Hortobágyon rendezik meg, mert itt található a legnagyobb összefüggő, kb. 20.000 hektár bio művelésű területe. A Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke, Kovács Pál elmondta: a bioborverseny kezdeményezése sikere töretlen, mind a szakma, mind a közönség jól fogadta. A hagyományoknak megfelelően, az ünnepélyes eredményhirdetést, a Kihajtási Ünnep napján, április 26-án, a Szent György-napi Országos Biovásár keretében tartják meg.

- Debreceni Borozó -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában