Helyi közélet

2014.03.28. 09:35

A Kazinczy-kutatás legfrissebb eredményei

Debrecen - Négy új kötettel és két monográfiával bővült a Kazinczy-életművet feldolgozó kiadások gyűjteménye.

Debrecen - Négy új kötettel és két monográfiával bővült a Kazinczy-életművet feldolgozó kiadások gyűjteménye.

Az MTA-DE Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport a Debreceni Egyetem Magyar és Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében működő Textológiai Műhelyre épült, amely akadémiai kutatóhelyként is mintegy négy évtizede működik, fő feladata kezdetben a Csokonai kritikai kiadás készítése volt, de az utóbbi másfél évtizedben kiterjesztette tevékenységét a korszak egészére, az elmúlt öt évben pedig a Kazinczy Ferenc életműkiadás jelentette a kutatócsoport egyik fő feladatát. Egy akkora program, mint a Kazinczy-kiadás, természetesen csak szélesebb szakmai összefogással valósítható meg, ezért a már régóta létező szakmai együttműködésekre építve fokozatosan bevonódtak a munkálatokba a szegedi és budapesti társtanszékek, valamint az akadémiai intézet kutatói is.

A Kazinczy kritikai kiadás négy új kötetét és két vonatkozó Kazinczy-monográfiánkat március 26-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutattuk be először nyilvánosan. A korszak kutatásának egyik elsőrendű forrásaként használt és számon tartott Kazinczy-levelezés újonnan megjelent XXVI. kötete 303 olyan magánlevelet tartalmaz, melyek az elmúlt ötven évben kerültek elő, a Levelezés XXV. pedig Kazinczy 1786–1791 közötti hivatali levelezését (283 levelet és 93 kapcsolódó iratot), így az eddigi majdnem hatezres tételszám több mint 10%-ával bővült, s jelenleg 6521 darabot számlál, amely már önmagában is egyedülállóvá teszi e kiadást a magyar irodalomtudományban.

A Kazinczy életmű meghatározó darabjai, a nevezetes Erdélyi levelek és a kilenckötetes Szépliteratúra is kritikai feldolgozásban jelent most meg, az előbbinek az elkészült 16 kidolgozásából a jelen kötet 5 teljes szövegű változatát közli. A kutatócsoport két fiatal kutatójának monográfiai pedig Kazinczy életművének eddig teljesen új szempontú megvilágítását adják – mutatta be a legújabb kutatások eredményeit Debreczeni Attila kutatásvezető, a DE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában