Helyi közélet

2014.02.27. 15:48

„Macska-egér” harc a (zöld)határon

Debrecen - Annyi cigarettát foglaltak le a vámosok, amennyi Püspökladány éves fogyasztása.

Debrecen - Annyi cigarettát foglaltak le a vámosok, amennyi Püspökladány éves fogyasztása.Üzemanyag és cigaretta – az elmúlt évben is ezek voltak a csempészek leginkább kedvelt árucikkei a magyar-ukrán határszakaszon. Régiónkban a vámosok tavaly annyi üzemanyag behozatalát akadályozták meg az országba, amennyi 630 darab, egyenként 30 ezer literes tartálykocsiban férne el.

Kilométeres kamionsor

Ez gyakorlatilag egy 9,3 kilométeres képzeletbeli kamionsort jelent, ami a debreceni repülőtértől egészen Mikepércsig érne. De nem kevésbé szemléletes az a példa sem, amit a cigicsempészek ténykedésének érzékeltetésére hoztak fel a vámosok. Számításaik szerint az Észak-Alföldi Régióban tavaly lefoglalt 2 millió 261 ezer 189 doboz csempészett cigaretta egy Püspökladány méretű kisváros egész éves fogyasztását fedezné. A sikeres felderítést a szakemberek mellett kamionokat átvilágító röntgenberendezések, járőrhajók, mobilstégek, valamint speciálisan kiképzett cigaretta- és kábítószer-kereső kutyák is segítik. Felderítésük eredményeként (főként a zöldhatáron) az elmúlt évben szárazon és vízen összesen 476 bűnesetre derült fény, megközelítően kétmilliárd forint értékben.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában