Helyi közélet

2014.01.31. 11:42

A tudomány és a technika csodái

Debrecen - Okostelefon-mikroszkópot és táblagéppel irányítható robotot is kipróbálhattak a TTKarnevál vendégei a Kölcseyben. Százával jöttek a középiskolások.

Debrecen - Okostelefon-mikroszkópot és táblagéppel irányítható robotot is kipróbálhattak a TTKarnevál vendégei a Kölcseyben. Százával jöttek a középiskolások.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának szervezésében különleges kísérletekkel, ismeretterjesztő és tudományos előadásokkal mutatták be a képzési kínálatot az első TTKarneválon. A rendezvényen bemutatkoztak a kar intézetei, valamint ipari partnerei is, így például a National Instruments Hungary Kft., a TEVA Gyógyszergyár Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt.

A TTKarnevált Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitotta meg. Beszédében a természettudományok fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: a fizika, a kémia, a biológia és a matematika végigkísérik mindennapjainkat, mindenki tudja például, hogy működik a gravitáció és milyen következményei vannak, de kevesebben foglalkoznak vele tudományos szempontból. A rektorhelyettes elmondta, reméli, hogy a rendezvénnyel sikerül meggyőzni a fiatalokat a természettudományok fontosságáról.

Vántus Andrásné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képviselője a pályaválasztás fontosságára hívta fel a diákok figyelmét, ugyanakkor hangsúlyozta: a debreceni fiataloknak nincs nehéz dolga, hiszen kitűnő képzések közül választhatnak a városban.

A Természettudományi és Technológiai Kar dékánja, Pintér Ákos az intézmény három meghatározó alapját emelte ki: a nemzetközi szinten is elismert alapszakokat, az egyre népszerűbb tanárképzést, valamint a nagyon jó ipari kapcsolatokat.

A megnyitó beszédek után az tanszékek oktatói izgalmas előadásokkal mutattak be egy-egy szakterületet. Többek között szó volt az algák különleges tulajdonságairól , a növények „szexuális életéről” és a matematika rejtelmeiről is.

A Kölcsey Központ folyosóján a kar intézetei érdekes programokkal várták a diákokat, akik a Hidrobiológiai Tanszék standjánál például élő vízmintákat tanulmányozhattak mikroszkóp alatt, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék pultjánál pedig kipróbálhatták a szintezőt és a lézeres mérőállomást. A kar ipari partnerei is kiállítottak, így például a National Instruments kiállításán táblagéppel irányított robotot tesztelhettek.

Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában