Helyi közélet

2014.01.09. 08:08

A gáz megy, de a tároló marad

Hajdúszoboszló - A szakember szerint nem szüntetnék meg a szoboszlói tárolót.

Hajdúszoboszló - A szakember szerint nem szüntetnék meg a szoboszlói tárolót.

Egy törvénymódosítás 120 millió köbméter párnagáz eladását tenné lehetővé; ezt a mennyiséget a hajdúszoboszlói földgáztárolóból nyernék ki. A parlamenti pártok körében vitát váltott ki a tervezet, s kételyeit fogalmazta meg Holoda Attila energetikai szakember, aki hosszú évekig a MOL-nál, majd 2012-ben néhány hónapig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi helyettes államtitkáraként dolgozott.

– A tárolókban lévő párnagázt annak idején nyilvánvalóan a jelenlegi piaci árnál jóval olcsóbban szerezték be, ezért merülhetett fel a mostani felhasználás ötlete – magyarázza Holoda Attila. – Az E.ON még 2011-ben 200 millió köbméter, a hajdúszoboszlói tárolóban lévő párnagázt minősíttetett át mobilgázzá, tehát kereskedelmileg eladhatóvá, amivel én már akkor sem értettem egyet. Ebből 80 milliót el is adott, majd a cég gázkereskedelmi és földgáztárolási üzletágait megvásárolta az állam (vagyis az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt.), s azzal együtt a földalatti gáztárolókat is, természetesen a bennük lévő gázzal; így most a fenti tételből maradt 120 millió köbmétert akarja az MVM értékesíteni. Úgy vélem, ezt a rezsicsökkentés tarthatósága érdekében tenné, hiszen gázszolgáltatóként az állam cégének is „rezsicsökkentett” áron kell a gázt eladnia a lakosságnak, ami neki sem túl jó üzlet.

A párnagáz az átnevezéstől nem szűnik meg párnagáznak lenni és egyáltalán nem véletlenül van a tárolókban: szükséges a biztonságos és rugalmas földgáztárolás szempontjából, azért, hogy nyomása révén a tárolt mobil gázt ki-be lehessen tenni, illetve hogy megakadályozza a tárolóba a rétegvíz beáramlását – mutatott rá a szakember.

A 2 milliárd köbméter párnagázzal és arra betárolható mintegy 1,5 milliárd köbméternyi mobil gázzal rendelkező szoboszlói tárolóból kivenni 200 millió m3 párnagázt (tehát a teljes párnagáz mennyiség 10 százalékát!) szakmailag hibás, vagyonvédelmi szempontból pedig bűnös lépés lenne – figyelmeztetett. Hozzátette: ettől még nem omlik össze a tároló, nem válik teljesen használhatatlanná, de lecsökkenne a mobilkapacitás, vagyis hogy mennyi gázt lehetne ezután ki- és betárolni. Tehát nem igaz az a közvélemény megnyugtatására hangoztatott állítás, hogy a párnagáz kivétel nem befolyásolja a tároló működését!

Holoda Attila azt is hangsúlyozta, hogy a szoboszlói tároló fent említett kapacitása csak akkor igaz, ha az összes párnagáz benne van és maximálisan fel is van töltve; másként a mobil- és a csúcskapacitás (tehát a naponta ki-betárolható mennyiség) is kevesebb, tél végén már jelentősen kisebb.

– Ugyanakkor nem hiszem, hogy az olcsó párnagáz és a benne lévő mobilkészlet felhasználásával véglegesen meg akarnák szüntetni a szoboszlói földalatti gáztárolót, de nem valós az az állítás sem, hogy rossz állapotú lenne: a ’70-es évektől a ’90-es évek elejéig három ütemben alakították ki a jelenlegi kapacitását, s akkor Közép-Európa legnagyobb földalatti gáztárolója volt; ennyi idő alatt nem ment tönkre.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában