Helyi közélet

2013.12.11. 19:13

Újra debreceni színpadon Nyilas Misi

Debrecen - A Csokonai Nemzeti Színházban december 13-án mutatják be a Légy jó mindhalálig musical–változatát.

Debrecen - A Csokonai Nemzeti Színházban december 13-án mutatják be a Légy jó mindhalálig musical–változatát.

Az új zenei alapokra helyezett darabot Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium tanára rendezi, az előadásban több szereposztásban összesen huszonnyolcan szerepelnek, köztük drámatagozatos tanítványok és az 1991-ben bemutatott darab egykori színészei egyaránt.

A 475 éve megszakítás nélkül működő Debreceni Református Kollégium a magyar szellemi élet számos kiemelkedő képviselőjének, így Móricz Zsigmondnak is alma mater–e. Regénye – amely nem az iskolában szerzett élményei alapján, de ebbe a környezetbe helyezve íródott – nagyban hozzájárult ahhoz, hogy országszerte megismerjék a korabeli Debrecent – mondta a Dr. Baranyai Norbert, Móricz-kutató a szerdai sajtótájékoztatón a Kollégium Iskolatörténeti Kiállítótermében, ahol Nyilas Misi könyvtára címmel múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak.

A beharangozó eseményen jelen volt dr. Angi János,a Déri Múzeum igazgatója. Az intézmény segítségével a premier napjától a színházban is kiállítják a többek között a Pécsett, Győrött, Szombathelyen és Kassán nagy sikerrel bemutatott installációt. A Lélek–tér–kép két Móricz–regény főszereplőjének városát, az 19. századi Debrecent tárják elénk.

Berkesi Sándor karnagy beszámolt a Debreceni Református Kollégium Kántusának december 18-i programjáról. Mint fogalmazott: Orbán György karácsonyi oratóriuma megható és helyenként „szent humort” alkalmaz.

A kulturális összefogás részeként a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola és a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai által készített a regényhez kapcsolódó kerámia tárgyakat megvásárolhatják a Kossuth téren, ahol a Mikulásház Légy jó házzá alakult.

„Legyünk ajándékai egymásnak” – Böjte Csaba mondatát Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője idézte az összefogást méltatva.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában