Helyi közélet

2013.12.17. 09:53

Ha mi ássuk ki, ingyen van

Debrecen - Egyesek szerint a szükség nagy úr, mások szerint viszont nincs az a pénz…

Debrecen - Egyesek szerint a szükség nagy úr, mások szerint viszont nincs az a pénz…

A legszegényebbek akkor mentesülhetnek a borsos (akár több százezer forintos) temetkezési költségek alól, ha maguk ássák ki a szeretteik sírját – erről is rendelkezik a temetkezési törvény januártól hatályos módosítása, ami immár a Magyar Közlönyben is megjelent.

Összeálltak

Ehhez kapcsolódó hír, hogy Egyesült Nemzeti Koporsógyártó Konzorcium néven két kelet-magyarországi magánvállalkozás nyerte a Budapesti Temetkezési Intézet 166 millió forintos közbeszerzését. A Napló által a szociális temetés fogadtatásáról nemrégiben megkérdezett polgármesterek maguk is megosztottak a kérdésben. Egyesek úgy vélik, hogy a szükség nagy úr, ezért aztán a mélyszegénységben élők bizony félre fogják tenni a büszkeségüket, és elfogadják az állam segítségét.

Kemény feltételek

Mások szerint nincs az a pénz, amiért a mai kor embere arra vállalkozna, hogy háznál mosdassa és öltöztesse a halottját; ma már annyira más időket élünk. Szó se róla, a törvény kemény feltételeket támaszt azokkal szemben, akik a szociális temetést választják. Ezt a temetkezési formát az elhunyt hozzátartozói kérhetik a jövő év januárjától. A törvény betűje szerint a gyászolók feladata az elhunyt mosdatása és öltöztetése, kivéve, ha a hozzátartozó kórházban halt meg. Ugyancsak a család feladata a sír vagy az urnasír kiásása, a koporsó temetőn belüli mozgatása, a koporsó leengedése a sírba és a sír visszahantolása is. A fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre.

Aggodalmak

Az aggodalmaskodók szerint a szociális temetés intézménye nemcsak morális (gyakorlatilag szegényparcellákat kell kijelölni a temetőkben), hanem munkavédelmi (mi lesz, ha a szabálytalanul kiásott sírgödör fala rádől valamelyik családtagra?) és közegészségügyi (például az elhunyt mosdatása) problémákat is felvet. Ha a szociális temetkezés során valamilyen baleset történik, a gyászolók senkitől sem kérhetnek kártérítést. Ugyanakkor, ha nem tudják teljesíteni az előírásokat, akkor az önkormányzat közköltségen temetteti el az elhunytat, de az ebből keletkező minden költséget az elhunyt hagyatékára terhelhetnek.

HBN

Tudni illik - a szociális temetésről

  • A hozzátartozók kérhetik
  • Őket költségek nem terhelik
  • Ingyen van a sírhely, a koporsó, az urna
  • A hozzátartozó aktívan részt vesz az előkészületekben 
  • Továbbra is van mód köztemetésre is, ha ezt a gyászoló családok igénylik

  • Ki ne hallott volna a halottkultusz évszázados hagyományáról, amikor a háznál elhunyt rokont a családtagok mosdatták meg, öltözették fel, siratták el, majd pedig kísérték utolsó útjára, hogy a családtagok, a komák és jó ismerősök által megásott sírgödörbe leengedjék. Petneházi Attila jegyzete.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában