Helyi közélet

2013.12.09. 19:15

A vetőmagok a földben, hótakaróra várnak

Hajdú-Bihar - Még nincsenek nagy fagyok, így kedvez a decemberi időjárás a határban folyó talajmunkáknak.

Hajdú-Bihar - Még nincsenek nagy fagyok, így kedvez a decemberi időjárás a határban folyó talajmunkáknak.

December elejéig minden őszi vetésidejű gabona vetőmagja a talajba került, így a búza, az árpa és a zab is – jelentette ki érdeklődésünkre Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. – Az őszi vetések jól sikerültek, sokfelé zöldell a határ, reményt keltő az állomány. A megyében összesen 92-93 ezer hektáron vetettek búzát – tette hozzá.

A szakember azt mondta, a mai vetőmagok már jobban tűrik a hideget, így nagyobb hótakaró nélkül is átvészelik a telet.

Kiss Zoltán kiemelte: az időjárás jelenleg kedvez a határban folyó munkálatoknak, hiszen komoly fagy még nem volt, a talaj legfeljebb két centiméter mélyen fagyott át, ami a szántást nem akadályozza.

Rámutatott továbbá: az a fontos, hogy mire – várhatóan januárban – megérkezik a fogcsikorgató hideg, befejeződjön a szántás, mivel így könnyebben fogadja be az olvadás után a föld a csapadékot, és hamarabb lehet majd előkészíteni a talajt tavasszal, például a kukorica vetésére, amelyből átlagos volt az idei termés.

További részletek a Napló keddi számában.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában