Helyi közélet

2013.12.18. 15:27

A daganatos beteg ellátását segíti az új berendezés

Debrecen - Az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, magasabb életminőség lesz elérhető, és nő az egészségben eltöltött évek száma.

Debrecen - Az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, magasabb életminőség lesz elérhető, és nő az egészségben eltöltött évek száma.

Korszerű lineáris gyorsító beszerzése válik lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézetében egy pályázat révén, melynek keretében több mint 800 millió forintot nyert az intézmény. Mint azt dr. Pintye Éva fizikus, a projekt szakmai vezetője elmondta: a lineáris gyorsítók fotonokat és elektronokat tudnak előállítani, többféle energián, lehetőséget biztosítva a különböző mélységekben elhelyezkedő tumorok korszerű sugárkezelésére. A készülékekkel az ép szövetek védelme sokkal biztonságosabb, így a tumorra leadható dózis növelhető, a kezelés hatékonysága fokozódik a mellékhatások, szövődmények csökkenésével. Ezek a készülékek képvezérelt technikával biztosítják a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget is. A sztereotaxiás kezelések (egy alkalommal a szokásosnál nagyobb dózis leadása) rövidebb betegellátási időt eredményeznek.

Míg uniós szinten a daganatos eredetű elhalálozások csökkenő tendenciát mutatnak, ezzel szemben hazánkban és a régióban is növekvő a számuk. A WHO és a KSH adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás. Az aktív korú női lakosságnál az emlő-, a tüdő- és a vastagbéldaganat, férfiak esetében a tüdő-, vastagbél-, prosztatarák számít vezető haláloknak.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában