Helyi közélet

2013.11.05. 17:29

Szakmai sikerekről a székfoglalón

Debrecen - Több kiemelkedő kutatásban vett részt dr. Szilvássy Zoltán.

Debrecen - Több kiemelkedő kutatásban vett részt dr. Szilvássy Zoltán.

Nagy volt a várakozás dr. Szilvássy Zoltán székfoglalója előtt a Debreceni Egyetemen. Ezen az előadáson mutatta be ugyanis tudományos munkáját az intézmény júliusban hivatalba lépett új rektora.

Az előadás célja, az új rektor bemutassa: nem csupán adminisztratív vezetője az intézménynek, hanem ő maga is kiemelkedő képviselője a maga tudományágának.

Dr. Szilvássy Zoltán „Hasznosuló tudomány" A gyógyszer élelmiszer kutatásban elért eredmények című előadásában azt mondta, Vizi E. Szilveszter hatására kezdett el gyógyszerkutatással foglalkozni, ezen a területen érte el legnagyobb szakmai sikereit. Kutatta többek között a protektív mechanizmusokat, azaz olyan anyagokat vizsgált, amelyek a vérkeringésbe kerülve a test távoli pontjain fejti ki hatását.

A rektor hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem egy családias intézmény, ahol a tudományegyetemi karok, azaz kémikusok, fizikusok, orvostudósok és agrárszakemberek működhetnek együtt. Ez egyedülálló Magyarországon, de Közép-Európában is ritkaságszámba megy. Ennek kapcsán egy az agráregyetemmel közös kutatást emelt ki. Ebben egy olyan tápot fejlesztett ki kollégáival, amellyel tömés nélkül hizlalható a liba.

A székfoglalón részt vett többek között Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, dr. Gaál István, a Tudományegyetemi Karok elnöke és Angi János, a Déri Múzeum igazgatója is.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában