Helyi közélet

2013.10.22. 13:31

Kikerülhetetlen a "megállósarc"?

Debrecen - A Debrecen területén lévő összes buszmegállóra kiterjesztenék a különjáratok fizetési kötelezettségét.

Debrecen - A Debrecen területén lévő összes buszmegállóra kiterjesztenék a különjáratok fizetési kötelezettségét.

Háromszáz forint plusz áfát kellene fizetnie a közgyűlés egy április végi döntése nyomán a „külön célú autóbuszok” üzemeltetőjének egy-egy önkormányzati tulajdonú buszöbölben. Erre a város egyik hipermarkete úgy reagált, hogy áttette külön-járatai megállóit a közút fenntartásában lévő megállókba, kikerülve ezzel a sokak által csak "sarc"-ként emlegetett döntést – írtuk a Naplóban május elején. Az önkormányzat azonban úgy tűnik nem adja fel. Csütörtökön – Varga László főosztályvezető előterjesztésére – tovább módosítanák az ezt szabályozó önkormányzati rendeletet, hogy senki se tudjon kibújni alóla.

Nem akartak fizetni

Az előterjesztés emlékeztet, tavasszal azért alkották meg a szabályozást, hogy a különjáratok e díj megfizetésével járuljanak hozzá a megállók fenntartásához. Ám - ahogyan erre lapunk is rávilágított - a szolgáltatást végzők szó szerint kikerülték az új rendeletet és áttették megállóikat az ingyenesen használható közútiakba.

"Ez által nem járulnak hozzá teljes mértékben a megállóhelyek használatához, mivel a jelenleg hatályos rendelet szerint csak az önkormányzati tulajdonban és kezelésben lévő megállóhelyek után kell díjat fizetni. Annak érdekében, hogy a szolgáltatók a megállóhelyek, peronok, fedett utasvárók állapotának amortizálódásának, romlásának megelőzéséhez szükséges költségekhez minden esetben hozzájáruljanak, a rendelet alkalmazási körét valamennyi Debrecen közigazgatási területén elhelyezkedő megállóra célszerű kiterjeszteni, a megállóhely fogalmának pontosításával" - javasolta Varga László.

Ez alapján mindegy lenne melyik debreceni megállót használja a különjárat, meg kell fizetnie a 300 forint plusz áfát, december 1-től. Az előterjesztésről a csütörtöki közgyűlésen dönt a testület.

HBN


Milyen járatokra vonatkozik?

A különcélú járatok közé tartoznak Debrecen közigazgatási területén a menetrend szerinti, helyi városnéző autóbuszok, az egyéb különcélú menetrend szerinti autóbuszjáratok (pl: CURVER és FAG), és a nagy bevásárlóközpontokat kiszolgáló ingyenes (AUCHAN 1, AUCHAN 2) járatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában