Helyi közélet

2013.08.16. 13:22

Nyolcvannyolc "falat" Ország Lili életművéből

Debrecen - A szorongás falai és az ősi városok is ott magasodnak a képeken.

Debrecen - A szorongás falai és az ősi városok is ott magasodnak a képeken.

Ország Lili, a huszadik század kiemelkedő festőművésze életművének bemutatására vállalkozott a MODEM. A régi terv megvalósulásában magyar köz- és magánygyűjtemények nyújtottak segítséget, így a 2014. január 19-ig megtekinthető tárlatra érkező összesen nyolcvannyolc alkotás átfogó képet nyújt erről a különleges és titokzatos, a maga teljességében ritkán látott életműről.

A fal adja az egységet

Az ungvári születésű festőnő művészete eltér a kortársai pályájától, illetve nagyon különálló stílusú életkorszakokra osztható, mégis egészet alkot. A kőelem és falmotívum teszi koherenssé – avatott be a megnyitót megelőző sajtóeseményen Farkas Zsófia, a Modern és Kortárs Művészeti Központ gyűjteménykezelője. A művészettörténész szerint a tárlat névadó mintája a magányos, női és zsidó gyökerekből fakadó szorongásra, lelki korlátokra utal, amely ott magasodik a festő szinte minden művén. Hasonló célt szolgál a – nyomtatott áramkört alkotási eszközként hasznosító – labirintus kép is.

– A főként a művész itáliai utazásai inspirálta életműhöz kapcsolódóan múzeumpedagógiai és egyéb kísérőprogramokat is szervezünk – mondta Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója – a klasszikus modern festészettel szeretnénk megismertetni a fiatalabbakat.

HBN-HaBe


Kapcsolódó cikk:

Debrecen, 2013. augusztus 16., péntek (MTI) - Ország Lili életművének, modern festészetének legfontosabb állomásait öleli fel a szombaton nyíló Körkörös romok című tárlat a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában