Helyi közélet

2013.08.28. 13:40

Nem kedvezett az időjárás az almatermésnek

Hajdú-Bihar - Az almatermés kevesebb, mint tavaly volt, a gyümölcs ára ezért folyamatosan emelkedik.

Hajdú-Bihar - Az almatermés kevesebb, mint tavaly volt, a gyümölcs ára ezért folyamatosan emelkedik.Megyénkben 1850 hektár működő almaültetvény van, melyek egy részét a legkorszerűbb támrendszeres, fagyvédelmi hálóval és fagyvédelmi öntözéssel, valamint jégágyúval is felszerelték a gazdálkodók. Ahol ezek a védelmi rendszerek hiányoznak, ott bizony a tavaszi fagykárok nyomot hagytak a gyümölcsön - tudtuk meg a piaci szereplőktől.

A nyárit szedik

A derecskei Havita Tész ügyvezetője idén 4 ezer 500 tonna almatermésre számít, amiből 2 ezer 500 tonna megy a hűtőházba, a többet pedig a szürettel egyidejűleg folyamatosan dobják piacra.

- A nyári almák szedése lassan véget ér, ezeknél a hozamra a mostoha tavaszi időjárás ellenére sem panaszkodunk. Szövetkezetünk a termés 90 százalékát belföldön értékesíti, mégpedig lehetőleg a termőhely közelében, megspórolva ezzel jelentős szállítási költségeket - tájékoztatta a Naplót Szabó Viktor ügyvezető, hozzátéve, hogy nemrégiben kezdtek el almalevet is gyártani. A Havita egyébként évek óta jelen van az iskolaalma-programban, idén például több mint 21 ezer iskolásnak juttatnak friss gyümölcsöt. Másik hagyományuk a "Szedd magad!" akció, ami ebben az évben sem maradhat el - számolt be róla a szakember.

A tavalyi harmada

A hajdúnánási Tedej Zrt.-nél az idei almatermés a nyomába se érhet az elmúlt évinek.

- Tavaly rekordtermésünk volt (66 tonna/hektár átlaggal), amivel az egy hektárra jutó árbevétel 10 millió forint közelébe került. Ebben nagy része volt a magas étkezésialma-aránynak, amit viszont a korszerű hűtőházunknak köszönhettünk - tudtuk meg Deme Albert termelési vezérigazgató-helyettestől. Náluk is működik gyümölcslé-üzem, ahol az alma mellett más gyümölcsöket is használnak alapanyagként. Az idei év a hozamok tekintetében rossznak mondható, hiszen a tavaszi télben sok virágkezdemény lefagyott. Ezzel magyarázható, hogy az almatermés most alig lesz több, mint a tavalyi 20-30 százaléka.

- Az idén minden darab almát "fel kell venni" és hasznosítani. A költségeinket igyekszünk leszorítani, de annyira nem lehet minimalizálni, hogy az a jövő évi termés rovására menjen - mondta.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában