Helyi közélet

2013.07.17. 09:52

Nem underground a Magashegyi

Debrecen - „Öntörvényűség, saját világrendszer, ami megvédhet az esetleges káros kompromisszumoktól”.

Debrecen - „Öntörvényűség, saját világrendszer, ami megvédhet az esetleges káros kompromisszumoktól”.

Napjaink egyik legnépszerűbb hazai zenekara a Magashegyi Underground, az együttes az elektronikus zene hangszíneire építkezve szeret mély mondanivalóval előlépni. Új sikerük az Álmatlanság, a szerdai nulladik napon ők lesznek a legnagyobb sztárok a Campuson. Kérdéseinkre Bocskor Bíborka énekes válaszolt.

Milyen dalokat hallhatunk majd a Campuson? Miért jó Debrecenbe jönni?

Bocskor Bíborka: Idén nyáron jelent meg a második nagylemezünk Tegnapután címmel, szándékunk, hogy az új szerzeményeinket bemutassuk a közönségnek, de persze nem hagyhatjuk ki a legismertebb dalainkat sem. Szívesen játszunk Debrecenben, akár a Campuson, akár az egyetemi napokon, mert az emberek nyitottak, befogadóak.

Mennyire fontosak a közönség visszajelzései?

Bocskor Bíborka: Mint a párbeszéd lehetősége lényeges számunkra. Nekem például nagyon nehéz koncert közben tapsra, vagy bármi hasonlóra buzdítani, mert szerintem ez a nézők őszinte reakcióját zárja ki. Ezért nem is teszem. Persze jól esik a pozitív visszajelzés, de csak úgy, ha magától jön. A negatív pedig mindig magától jön, és ha nem rosszindulatú, akkor általában tanulni lehet belőle.

A visszacsatolások hatnak a dalok szerzőire?

Bocskor Bíborka: Komplikált kérdés. Nincs olyan tapasztalati dolog, ami ne hatna nem csak a dalszerzőkre, hanem az emberre magára. Emiatt persze ez a visszacsatolásokkal is így van, de nem emelném ki különösebben ezt a jelenséget. Szerencsére a zenekarban van egy adag jó értelemben vett öntörvényűség, saját világrendszer, ez megvédhet az esetleges káros kompromisszumoktól.

A rádiókban játszott, slágerré vált dalokat a koncerteken másképp adják elő?

Bocskor Bíborka: A dalok saját életet élnek, ez egy élő közhely. A koncertek mindig a mostban történnek, akárcsak a próbák és általában a most jellemzője nem a múlt ismétléséből áll, ezért természetes, hogy egy dal másként szólal meg, mint amikor megszületett. A zenekarban is van kísérletező hangulat. Ami a slágerkérdést illeti, az emberek periodikusan rácsatlakoznak egy dalra, saját mozijuk, víziójuk, érzésemlékeik vannak rá, ezért kialakul a személyes kötődés. Ha sokan vannak ezzel így, azt nevezik ma slágernek.

Underground zene manapság a Magashegyi?

Bocskor Bíborka: Soha nem volt underground az, amit mi csináltunk. Az underground szó a zenekar nevében nem a műfaji vagy irányzati behatároltságot akarja jelenteni, ezért van mellette, hogy „magashegyi”. Kerestünk két olyan végletet, ami között a mozgástér jó tágas, ebben játszani kényelmes, szabad érzés. Figyeljük a mai underground megmozdulásokat, és ha két végletünknek helyet keresnénk, akkor a gyökere az undergroundban, a csúcsa a magashegy tetején lenne.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában