Helyi közélet

2013.07.08. 11:31

A gazdán bizony semmi sem múlik

Hajdú-Bihar - Hat-nyolc esőmentes nap elég volt ahhoz, hogy június 19-én elkezdhessék az árpa aratását.

Hajdú-Bihar - Hat-nyolc esőmentes nap elég volt ahhoz, hogy június 19-én elkezdhessék az árpa aratását.

Mivel a magyarországi búzatermés több mint fele exportáru-alap, a felvásárlási árakat is a termék külföldi eladhatósága határozza meg. A gazdák ezzel nem vitatkoznak, az árakat azonban ennek ellenére keveslik.

Jól haladnak vele

Megyénkben az őszi árpa hektáranként átlagosan négy tonnát kicsit meghaladó hozamokkal zárt, bár a mennyiség termőhelytől függően jókora eltéréseket mutat. Az őszi búza 77 ezer hektáros vetésterületébe éppen csak belekaptak itt-ott a kombájnok, a betakarítása ötezer hektár körül jár. Kiss Zoltán földművelési igazgató szerint azonban ha ilyen marad az idő, a hét végére az összes terület több mint felén learatják a legfontosabb kenyérgabonát.

Napi árakkal lavíroznak

Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke arról számolt be, hogy idén valamennyi piaci szereplő (a molnárok, a takarmányosok és a kereskedők) kivár. Míg az előbbiek a megszokottnál jóval kisebb készletekkel dolgoznak, utóbbiak a rossz tapasztalataik okán óvatosak. Az általunk megkérdezett kereskedő árat inkább nem említett, mert (mint mondta) napi árakkal kénytelenek a piacon lavírozni.

„Hiába dolgoztunk?”

A termelők megint úgy érzik, hogy hiába dolgoztak. Azt mondják, 25-30 tonnás hektárankénti hozamnál térül meg a befektetett pénzük, ezért a gyengébb területen már megint ingyen dolgoztak. A Kabai Burgonyaszövetkezetben ez a gond így szerencsére nem vetődik fel, hiszen ők takarmány- és étkezési búzával nem foglalkoznak. Riskó Mihály cége ugyanis búzavetőmag-termesztésre szakosodott.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában