Helyi közélet

2013.06.06. 16:47

Együttműködés a közös történeti kutatások érdekében

Hajdú-Bihar - Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Törvényszék, a Debreceni Ítélőtábla, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

Hajdú-Bihar - Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Törvényszék, a Debreceni Ítélőtábla, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára és a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.Az együttműködés célja, hogy az eredeti források feltárásával közösen induljon el a Debreceni Törvényszék és a járásbíróságok, valamint a Debreceni Ítélőtábla történetének kutatása. A kutatási területek igencsak szerteágazóak lehetnek, többek között kiaknázatlan területnek számít jelenleg a bíráskodás történeti előzményeinek feltárása, az intézményeik létrejötte, dokumentumai, nevezetesebb jogi döntései. Az együttműködés résztvevői közös kiállítások és konferenciák szervezése mellett tervezik kiadványok és reprezentációs arculati tárgyak tervezését, elkészítését is.

A Levéltár szeretné az őrizetében lévő bírósági iratanyag társadalmi hasznosítását minél jobban elősegíteni, ezen belül a Debreceni Törvényszék irattárában megőrzött 1956-hoz kapcsolódó dokumentumoknak kiemelt jelentőségük lehet. A Levéltár vállalja, hogy az őrizetében lévő dokumentumokat tudományos céllal a bíróság rendelkezésére bocsátja, illetve közreműködik a Debreceni Törvényszék, a járásbíróságok, valamint a Debreceni Ítélőtábla és jogelődeik archontológiai kutatásaiban. A kutatásokban a jogi kar joghallgatói és oktatói is részt vállalnak.

Az intézmények első közös jogtörténeti és bíróságtörténeti kiállításukat 2014 júniusára tervezik, a debreceni járásbírósági épület lebombázásának 70. évfordulója alkalmából.

Debreceni Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában