Helyi közélet

2013.04.12. 16:09

Nem kérdés, hogy a Hit viszi tovább

Hajdúsámson - A tankerület vezetője az egyház debreceni iskolájának igazgatójával vizitált Hajdúsámsonban.

Hajdúsámson - A tankerület vezetője az egyház debreceni iskolájának igazgatójával vizitált Hajdúsámsonban.Hacsak nem történik újabb váratlan fordulat, szeptember elsejétől a Hit Gyülekezete válik a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartójává. Az illetékes tankerületi vezető, Pappné Gyulai Katalin a hét közepén járt a megye legnagyobb, mintegy 1200 gyerekkel működő alapfokú oktatási intézményében, ahová az egyházközösség által tíz éve alapított debreceni Huszár Gál Iskola igazgatója is elkísérte.

A tájékoztató jellegű értekezleten – értesült a Napló – a pedagógusoknak írásban kellett nyilatkozniuk arról, hogy egyházi vagy állami iskolában kívánnak-e tovább tanítani, míg a gyerekek törvényes képviselői péntekig kaptak haladékot a hasonló témájú kérdés megválaszolására. A Hit Gyülekezetének képviselője azzal igyekezett megnyugtatni a pedagógusokat (már akit kellett), hogy a fenntartóváltásból senkinek sem származik hátránya, az élet ugyanúgy folyik majd tovább. A pedagógusok közül egyesek nehezményezték, hogy kész tények elé állították őket, s van, aki szerint újabb szülői fórumot kellene tartani a felvetődő kérdések miatt.

– Hétfőn és kedden zajlottak a beiratkozások, majd egy napra rá jön a hidegzuhany, hogy a Hit Gyülekezete átveszi az intézményt? Nyilván szándékosan nem közölték ezt előbb, ami nagyon nincs rendben – méltatlankodtak lapunknak.

A polgármester nem vallásos

– Két dologra várunk. Egyrészt, hogy a megyei kormányhivatal megadja a Hit Gyülekezetének a vonatkozó működési engedélyt, másfelől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak vissza kell adnia az iskolát az önkormányzatnak, hiszen azt január elsején a folyamatban lévő peres eljárástól függetlenül átvette tőlünk – tájékoztatott pénteken Hamza Gábor polgármester, hozzátéve: amennyiben jogállamban élünk, úgy az önkormányzat akaratának kell érvényesülnie, s ezt a szülőknek is tudomásul kell vennie.

Az immár negyedik polgármesteri ciklusát töltő – független – polgármester szerint a városnak és az iskolának egyaránt jó lesz, ha utóbbit a Hit Gyülekezete „viszi” tovább.

– Annyi pénzzel kellett kipótolni az állami normatív támogatást, hogy Hajdúsámsonnak évi 250-260 millió forintjába került az iskolafenntartás. Ha az állam jobban beszállt volna a költségek finanszírozásába, feltehető, hogy mi sem kezdjük el keresni, miként adhatnánk az intézményt egyházi kézbe. Megjegyzem, a katolikusokat, a görögkatolikusokat, a reformátusokkal és a baptistákkal is megkerestük, de nekik már annyi iskolájuk van, hogy nem vállalták. A Hit Gyülekezete viszont igen – mutatott rá a polgármester, leszögezve: ő maga nem vallásos, s egyéb kapcsolat nem fűzi a „hitesekhez”.

Világi lemaradás?

Hamza Gábor másik nyomós oka az, hogy úgy látja, az egyházi iskolákban sokkal nagyobb rend és fegyelem van, mint az államiakban.

– A debreceni önkormányzat munkatársaként, humánpolitikai területen dolgozva, hosszú éveken át jó rálátásom volt az iskolák működésére. A sámsoni intézményben e téren tapasztalható színvonallal elégedetlen vagyok, a gyerekek nem egy helyen szétrugdosták a korszerű mosdók ajtajait, a vizesblokkokat, a tükröket, s úgy hallom, többen a tanáraikhoz sem az elvárható tisztelettel viszonyulnak. Érdekes módon a Hit Gyülekezete által fenntartott Huszár Gál Iskolában e téren példaértékű rend uralkodott. Azt szeretném, várom el, hogy Hajdúsámsonban is így legyen, ha már van egy modern, szép intézményünk – hangsúlyozta.

HBN–RaL


Ízléstelen módszerek

Szerda óta szórólapokon keresztül igyekeznek rávenni a hajdúsámsoni szülőket arra, hogy az iskolában kiosztott papírokon azt válasszák: gyereküket állami fenntartású intézménybe kívánják járatni.  

„A Jobbik tiltakozik a Hit Gyülekezetének gátlástalan akciója ellen, és követeli a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, hogy ne asszisztáljanak a cionista biznisz-szekta ízléstelen módszereihez” – közölték a párt megyei vezetői.

Hamza Gábor ugyanakkor állítja: miután nyolcvan gyerekeket az elmúlt évben ilyen-olyan okból elvittek a szülei az iskolából, alig maradt olyan, aki a Hit Gyülekezete miatt távozna.


Nagyon-nagyon körültekintőek…

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól megkérdeztük, mivel jár a pedagógusokra nézve a héten rapid módon kitöltetett papír, s mikor adják vissza az iskolát az önkormányzatnak. Lövei Tünde sajtófőnök válasza szerint körültekintően vizsgálják, miként folytathatják le a Kúria döntésének megfelelő jogszerű eljárást, de többet egyelőre nem közölhetnek.


Az utolsó szó a Kúriáé

Az önkormányzat tavaly májusban döntött az iskolaátadásról, ám a megyei kormányhivatal eljárási szabálysértésre hivatkozva megtámadta a határozatot a bíróságon. A Debreceni Törvényszék utóbbinak adva igazat, októberben hatályon kívül helyezte a fenntartóváltásról szóló rendelkezést. A legújabb fordulatot az önkormányzat felülvizsgálati kérelmére a Kúria szolgáltatta, a legfelsőbb bíróság ugyanis idén márciusban a város javára ítélt, vagyis az eredeti határozat több mint fél évi jogvita után ismét életbe léphetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában