Helyi közélet

2013.04.10. 14:30

Az építés halad, a kifizetés kevésbé

Debrecen - Az új kivitelezővel kötendő alvállalkozói szerződést a régivel való vita hátráltatja.

Debrecen - Az új kivitelezővel kötendő alvállalkozói szerződést a régivel való vita hátráltatja.Időhúzásról, ígérgetésről, hazudozásról beszéltek az Arcadom általunk megkérdezett alvállalkozói, amikor azt tudakoltuk, történt-e elmozdulás a nekik járó pénz kifizetése ügyében. Az új projektcégben (az ATK Konzorcium Kft.-ben) óvatosan, de egyelőre bíznak.

– Semmilyen elmozdulás nincs – válaszolta kérdésünkre Balló Béla, akinek a cége lakatosmunkát végez a 2-es villamospálya építésén. – Egy éve tartoznak nekünk, úgy 4 millió forint nincs kifizetve. Ebből egyelőre 1,5 millió forintról beszélünk, de még ez sincs lepapírozva, a többi teljesítés pedig egyeztetés alatt van. Amikor érdeklődünk, az Arcadom képviselője ígérget, mindig azt mondja, folyamatban van a tartozás rendezése – osztotta meg Balló Béla. Elmondta, az új kivitelező számára már gyártják a majdan szükséges elemeket, hogy amikor be kell azokat építeni, meglegyenek; mindezt úgy, hogy még nincs írásbeli szerződésük a munkára.

Új szerződés nincs

Puskás István vállalkozásának két éve tartozik az Arcadom, mintegy 1,6 millió forinttal, bár ez csak a leigazolt, számlázott tétel, az ezen felüli további munkák értéke szintén egyeztetés után forintosítható majd.

– Annak idején lehetetlen körülmények között, mínusz 15 fokban szereltük fel az általunk elkészített remizkapukat, hogy zárható legyen a remiz és ott tudják végezni a szükséges munkákat. Most márciusban újra elkezdtünk dolgozni az ATK Konzorcium Kft. kérésére, a magunk részéről kész is lennénk, de egyelőre nincs áram a kapuhoz, amit egy másik cégnek kellene biztosítania – avatott be néhány részletbe a vállalkozó, hozzátéve, hogy az új társaságnak elvégzett munka mintegy másfél millió forint értékű. Ő is elmondta, szerződés nélkül dolgoznak, aminek létrejötte akadályaként az ATK Konzorcium Kft. az Arcadomra hivatkozik.

Egy közepes méretű, neve leírásának mellőzését kérő cég vezetője arról számolt be, hogy ők több mint egy éve várnak 24 millió forintjukra, az elvégzett munkájuk ellenértékéből még „semmit sem láttak”, s úgy véli, az „Arcadom az időt húzza”. Megjegyezte: ahogyan az az építőiparban általános, itt is kezdettől látszott, hogy az alvállalkozókkal kötött szerződésben lévő számos kikötés csak a fővállalkozónak jó, azonban előbbiek kénytelenek aláírni ahhoz, hogy egyáltalán dolgozhassanak.

HBN-SzT


TÉNYBOX

Kivételes helyzetben van Török Antal cége, mely a gázvezeték kiváltását végezte és végzi; ő egyedi szerződést kötött, ragaszkodva a pénzügyi garanciához, s ez utólag szó szerint kifizetődőnek bizonyult.

– Az Arcadomtól megkaptam a számláim összegének 80 százalékát, valószínűleg azért, mert a szerződésben készfizető kezességhez ragaszkodtam. Természetesen korrektül elvégeztük a munkát, arról mérnöki teljesítésigazolásunk van, így számláztunk. Most is dolgozunk, bár szerződésünk nincs, írásos megrendelésünk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában