Helyi közélet

2013.03.22. 11:05

Szerbia felé tapogatózik Debrecen

Debrecen - A szerbiai Niš lehet Debrecen következő testvérvárosa, már ha a közgyűlés jövő csütörtöki döntésével felhatalmazza Kósa Lajos polgármestert az ehhez szükséges intézkedések megtételére.

Debrecen - A szerbiai Niš lehet Debrecen következő testvérvárosa, már ha a közgyűlés jövő csütörtöki döntésével felhatalmazza Kósa Lajos polgármestert az ehhez szükséges intézkedések megtételére.A kapcsolatfelvétel megfontolását Magyarország Belgrádba akkreditált nagykövete, Nikowitz Oszkár vetette fel, ugyanis a 190 ezres szerb város – más településekhez hasonlóan – jobban megismertetné hazánkat a Vajdaságon túli Szerbiával. Az erről szóló közgyűlési előterjesztés alapján a két város közeledése mellett szól az is, hogy szélesebben kellene nyitni a Balkán felé (a nagykövetség szerint Szerbia már megtette az ezt alátámasztó lépéseket Magyarország felé).

A Szerbia harmadik legnagyobb városának számító Niš Dél-Morava közigazgatási és kulturális központja. A városban – 13 karral – egyetem, akadémia és színház működik, valamint jelentős ipari és közlekedési csomópont (az egyik legfontosabb kereszteződés Belgrád és Szófia között). A város régi magyar neve Nissza.

Nišben születetett Róma első keresztény császára, I. (Nagy) Constantinus.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában