Helyi közélet

2013.03.19. 14:05

Kaotikus állapotok az állattartó telepeken

Hajdú-Bihar - A sertéstelep fiaztatójában 13-14 fokot zuhant a hőmérséklet az áramszünet miatt.

Hajdú-Bihar - A sertéstelep fiaztatójában 13-14 fokot zuhant a hőmérséklet az áramszünet miatt.Kaotikus állapotokhoz vezetett az elmúlt napok télies időjárása a megye állattartó telepein. A legnagyobb bajba (abszurd módon) éppen a legkorszerűbb istállók működtetői kerültek, hiszen áram nélkül az automata etetőrendszerek ugyanúgy nem működnek, mint például a fényprogram, ami alapján a víziszárnyas-törzstenyészetek egyedei tojnak.

Hidegben fialtak

- A Konyáron lévő tehenészeti telepünkön a múlt pénteken egész nap nem volt áram, de agregátorral meg tudtuk oldani a fejést. Igaz, hogy azt a tejmennyiséget, ami nem fért el a hűtőkben, kénytelenek voltunk kiönteni, a tejszállító kocsi ugyanis csak jelentős késéssel érkezett meg - számolt be a Naplónak az elmúlt napok lehangoló tapasztalatairól Békési Imre, a derecskei Petőfi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, inkább azt vállalták, hogy kiborítanak valamennyi tejet, semhogy az állataik a fejés elmaradása miatt megbetegedjenek.

A társaság derecskei sertéstelepét ugyancsak érintette az áramkimaradás. Az ügyvezető igazgató érdeklődésünkre arról számolt be, hogy például a fiaztatóban néhány óra alatt 13-14 fokot zuhant a hőmérséklet, ami nyilván nem tett jót a malacoknak. Elmondása szerint napokon belül kiderül, hogy a hideg miatt érte-e egészségügyi károsodás a fiatal jószágokat, illetve az anyakocákat.

Nemcsak a sertés- és a tehenészeti telepeken okozott komoly gondokat az áramszünet, hanem például a baromfi törzstenyészetekben is.

Fény és árnyék

A Tranzit Ker Zrt. egy liba- és egy kacsa-törzstenyészetét is érintette a probléma. - A telepeinken fényrogram alapján tojnak a jószágok, márpedig fényt az istállókban ugye csak árammal tudunk csinálni. Agregátorokat vetettünk be, ami azonban csak részleges megoldást jelentett. A társaságunkat milliós kár érte a tojástermelés visszaesése, illetve a nem megfelelő súlygyarapodás miatt - mondta el Szabó Miklós vezérigazgató, akinek a cége (pontosabban az említett két telep) négy napig maradt áram nélkül.

Drága a gyógykezelés

A hajdúszováti „HVB Zrt.” sertéstelepén 27, a szarvasmarhatelepen pedig 36 órán keresztül voltak kénytelenek nélkülözni az áramot. Juhász István elnök-igazgató szerint örök tanulság számukra, hogy agregátorokra pedig szükség van (lett volna) a telepeken. - 20 ezer sertést érintett a probléma, ráadásul nemcsak áram nem volt, hanem a biogázos fűtési rendszer is üzemképtelenné vált. A szarvasmarhatelepen három fejés kiesett, ami komoly egészségügyi problémát okozhat az állatoknál. Reméljük, hogy túl sok tehenet nem kell kezelni, gyógyszeres kezelés esetén ugyanis hat napig a tejük nem fogyasztható - mondta.

Petneházi Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában