Helyi közélet

2012.12.18. 22:29

Diplomások helyett focistadionokat?!

Debrecen - Nem csak a felső tízezernek van joga tanulni – kiáltotta a mikrofonba a Nagytemplom előtt Gégény Bálint hallgató –, hiszen az egyetem a miénk! – Az egyetem a miénk! Az egyetem a miénk! – üvöltötte válaszul több száz torok, s talán ez volt a kedd esti tüntetés csúcspontja.

Debrecen - Nem csak a felső tízezernek van joga tanulni – kiáltotta a mikrofonba a Nagytemplom előtt Gégény Bálint hallgató –, hiszen az egyetem a miénk! – Az egyetem a miénk! Az egyetem a miénk! – üvöltötte válaszul több száz torok, s talán ez volt a kedd esti tüntetés csúcspontja. A Debrecen Egyetem hallgatója – aki nem sokkal korábban tudta meg, hogy beszédet kellene mondania a tiltakozó megmozduláson – előtte átgondolatlannak és elhamarkodottnak nevezte a kormány felsőoktatást célzó lépéseit. – A legfontosabb, hogy nem szabad beletörődni az eseményekbe, nem dőlhetünk be a látszatintézkedéseknek. Nem állhatunk le, s amennyiben a kritikus helyzet nem változik, úgy a diákok nem fognak félni attól, hogy radikálisabb eszközökhöz nyúljanak – ígérte.

 

Hagymázas víziók

 

Török Gergő, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöki referense Orbán Viktor önfinanszírozó modelljére utalva kijelentette: ilyen hagymázas víziókat sehol sem közölnek a felsőoktatásról, mint ahogy sehol sem jelentenek be olyat, hogy három nap alatt megoldották az ágazat problémáit. Ehhez Török szerint – a hosszabb idő után jelentkező eredmények miatt – három év, akár három évtized szükséges. Megszólalásában rámutatott: a szegényeket sehol sem zárják ki a tanulásból, és sehol sem gondolják úgy, hogy focistadionok építése fontosabb a felsőoktatás problémáinak orvosolásánál. Mint kiemelte, a kormány utóbb a keretszámok eltörléséről beszélt, ha azonban az az elképzelés valósul meg, miszerint a miniszter határozza meg a felvételi pontszámokat, az ugyanúgy lehetőséget nyújt a hallgatók többségének ingyenes oktatásból való kirekesztésére.

 

Hova? Mennyiért?

 

– Miért? Csak ezt szeretnénk tudni! Most itt állunk tanácstalanul, széttárt karokkal, és nem értjük, miért vagyunk mi rosszabbak, mint az előttünk lévő nemzedék – érzékeltette a főiskola, egyetem előtt állók helyzetét Hepp Iván középiskolás. Kovács Gábor szülőként azt sérelmezte, hogy 12. osztályos fiával két hónappal a felvételi jelentkezési határidő előtt nem tudják, hová, milyen feltételekkel adhatják majd be a lapot. A középiskolai tanár megjegyezte: örül, hogy a fiatalok a középkorúak helyett is tiltakoznak, akik nem mentek az utcára se a magánnyugdíj-pénztári számlák államosítása, se a választójog megkurtítása idején.

 

 

A rendezvény feloszlását megelőzően a szervezők közölték: a múlt heti egyetemi fórum és a mostani felvonulás után jöhet a harmadik forduló, mely részleteiről Facebook oldalukon keresztül értesítik majd az érdeklődőket. Ez – tudtuk meg – az ünnepekre és a kormányzati elképzelések képlékenységére tekintettel januárban várható.

Délután még kevesen voltak

 

Több egyetemi hallgató csöndes demonstrációt tartott volna kedd délután a megyei kormányhivatal oktatási osztályán. A résztvevők tüntetőleg olvasást terveztek az irodák előtti folyosón, de a várt 60-70 fő helyett csak néhányan jöttek össze a Megyeházánál. A résztvevők azt szerették volna üzenni a tiltakozással, hogy jelen formájában nem tartják komolyan vehetőnek Orbán Viktor miniszterelnök ingyenes felsőoktatásról szóló hétvégi ígéretét. Sokan attól tarthattak – találgatták a kudarc okait –, hogy a hivatalosan nem bejelentett tiltakozást törvénytelennek minősíti a rendőrség, s fellép ellenük.

 

 

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában