Helyi közélet

2012.11.18. 14:20

Sok stressz: kész pánik!

Debrecen - A pánikbetegség lelki problémák, félelmek által okozott pánikrohamok gyakori előfordulását jelenti. Leggyakrabban a folyamatosan stresszes életvitelt folytató emberek (cégvezetők, menedzserek, felelős beosztásban dolgozók) szenvednek ettől a betegségtől.

Debrecen - A pánikbetegség lelki problémák, félelmek által okozott pánikrohamok gyakori előfordulását jelenti.

Leggyakrabban a folyamatosan stresszes életvitelt folytató emberek (cégvezetők, menedzserek, felelős beosztásban dolgozók) szenvednek ettől a betegségtől.Ez a stressz lehet munkahelyi vagy akár magánéleti természetű is, nem a forrása a meghatározó, hanem inkább a nyomás intenzitása és időtartama.

A pánikrohamok tünetei rengeteg súlyos betegség tüneteivel keverhető, ezért itt a legfontosabb a szerteágazó, mindenre kiterjedő kivizsgálás, amely egyértelműen azonosítja a problémát. Legjobb, ha holisztikus szemléletű orvoshoz fordulunk és nem csak tüneti, hanem sejtszinten vizsgáltatjuk ki magunkat/szeretteinket, amennyiben az alábbi tüneteket észlejük: szorító érzés a mellkasban, hányinger, hányás, hasmenés,    tömegiszony, klausztrofóbia, remegés, halálfélelem, nehézlégzés,    izzadás, zsibbadás, valamint szurkáló, viszkető érzés arcon és szájban.

A pánikbetegség kialakulásának vannak lelki oka és fizikai okai egyaránt.

A betegség kezelhető nyugati módszerekkel, gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával. Sajnos, minél régebb óta áll fent ez az állapot, annál kisebb az esélye, hogy meggyógyul a beteg.

Alternatív módszerekkel történő kezelés esetén az első és legfontosabb lépés az önértékelés helyreállítása meditációs technikákkal, jógával, chi kunggal. Sokat segíthet az ellazulásban a masszázs, aromaterápia, testmozgás, fényterápia. Súlyos esetben viszont már nincs kompromisszumos megoldás: életmódváltásra van szükség, mielőtt visszafordíthatatlan egészségkárosodás következne be (szívinfarktus, agyvérzés/stroke, gyomorfekély..., stb.).

Fentiek mellett „házilag” is tehetünk a probléma orvosolásáért

Elkortyolgatunk fél liter tiszta vizet, kilépünk a friss levegőre és 20 percet relaxálunk egy nyugodt, csendes helyen. Értem én, hogy erre gyakran nincs lehetőség vagy idő, de mindig úgy mérlegeljük, mire jut időnk, hogy vegyük figyelembe azt, ha nem enyhülnek a tünetek, az mennyi időveszteséget, problémát okozhat nekünk! Ennek tükrében már nem is tűnik olyan nagy veszteségnek az a 20 perc azért, hogy az ember jobban érezze magát és a nap hátralévő részében is tökéletes teljesítményt tudjon nyújtani.

Elengedhetetlen a lelki nehézségek helyes kezelése. Ha olyan bánat ér, amin nem tudok segíteni, akkor elengedem, ha viszont olyan gondom van, amin én magam tudok változtatni, akkor megtervezem a megoldás lépéseit azonnal. Ha elveszítünk valakit, akkor borzasztóan fontos a gyász megélése, nem szabad elfojtani a fájdalmat, amit a veszteség miatt érzünk.

És összefoglaló módon a legfontosabb tanácsom: engedjünk teret érzelmeinknek!

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvos-természetgyógyásza

 

 

A pánikbetegség megelőzése

 A legjobb az, ha eleve beiktatja a mindennapos időbeosztásába az ebéd utáni és délután 16-17 óra közötti 20 perc relaxációt. Ha be van kalkulálva, akkor nem okoz időkiesést, viszont nagyságrendekkel javítani fog az Ön közérzetén. Olyankor ne engedjen be senkit, kapcsolja ki telefonját, vagy hagyja kint a titkárnőjénél, dőljön le egy kanapéra vagy csak üljön a székében úgy, hogy felrakja a lábát egy másik székre. A lényeg az, hogy 20 percig zavartalanul, csendben tudjon relaxálni. Csak próbálja ki egy héten át és soha többé nem enged ebből a kis luxusból! Megérdemli! Ne hagyja ki!

 

 A pánikbetegség oka

Lelki okai lehetnek:

önbizalom-probléma, önértékelési zavar

szeretethiány

lelki trauma, szeretett személy elvesztése

félelem a társadalmi elvárásoktól

erős vágy a figyelemre, törődés megszerzésére

félelem a betegségektőlFizikai oka lehet: feltételezhető a neurotranszmitterek csökkent működése (idegek közötti információcsere csökkenése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában