Helyi közélet

2012.11.27. 14:42

Nemzetközi rákkutató központ Debrecenben

Debrecen - Új munkahelyeket is teremtenek a jelentős projekt során.

Debrecen - Új munkahelyeket is teremtenek a jelentős projekt során.Világszínvonalú kutatóbázist hoznak létre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, ahol a magyar és nemzetközi szakemberek a daganatsejtek működésének részletesebb molekuláris mechanizmusát fogják vizsgálni. A mintegy 885 millió forint uniós támogatásban részesülő projektben 55 senior és 60 fiatal kutató, valamint 24 asszisztens vesz részt, akik közül 33 új alkalmazottként dolgozik a programban. Céljuk, hogy olyan új molekulákat azonosítsanak, melyek eddig rezisztensek voltak az ismert terápiákra, s e tudás birtokában válasszanak majd ki olyan gyógyszermolekula-jelölteket, amik hatással lehetnek a rákos sejtek alkotóelemeire - minderről az egyetem Tudományos Konferencia Központjában tartott projektnyitón számoltak be kedden.

Helyben is hasznosul

A daganatok viselkedésének molekuláris szintű megértésére alapozott, egyénre szabott terápia lényeges előrelépést jelenthet a fejlett világ országaiban, így hazánkban is az igen súlyos népegészségügyi problémát jelentő rákos betegségek hatékony kezelésében. Különösen fontos ez a kutatás és eredményeinek hasznosítása az Észak-Alföldi régióban, amely sok országos daganat-statisztikai kimutatásban vezető helyet foglal el.

HBN

 

Fejlesztések is lesznek

A kutatásban részt vevő laboratóriumok nagy műszerezettséget és speciális szakértelmet igénylő technológiákat kívánnak alkalmazni, amihez a projekt előrehaladásával párhuzamosan a szolgáltató laboratóriumokat is fejlesztik, így például tervezik egy Sejtanalitika Szolgáltató Laboratórium fejlesztését a daganatbiológiai kutatások igényeinek megfelelően.

További nyolc ország

A „Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása daganatterápiás eljárások kifejlesztése” című projektben részt vesznek a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, valamint a Tudományegyetemi Karok kutatócsoportjai, együttműködve a Szegedi Biológiai Központ egy kutatócsoportjával, és nyolc ország 17 kutatóegyetemén dolgozó munkacsoport jelezte együttműködési szándékát.

A partnerek a sejt- és molekuláris biológia, a biofizika, a farmakológia, a gyógyszerészet, az analitikai kémia és a klinikai kutatások területén tevékenykednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában