Helyi közélet

2012.11.15. 13:36

Járások - "A zsarolásnak és fenyegetésnek engedtünk"

E kifejezésekkel adott magyarázatot Hajdúszoboszló polgármestere és két önkormányzati képviselője arra, hogy október 31-én - a korábbi ellenállás ellenére - mégis megszavazták a járási hivatal létrehozásához szükséges megállapodás aláírását.

E kifejezésekkel adott magyarázatot Hajdúszoboszló polgármestere és két önkormányzati képviselője arra, hogy október 31-én - a korábbi ellenállás ellenére - mégis megszavazták a járási hivatal létrehozásához szükséges megállapodás aláírását.

Korábban azért utasították el, mert számukra elfogadhatatlan, hogy az állam térítés nélkül vegyen el ingatlanokat. Sóvágó László ezúttal ismét hangsúlyozta, hogy a törvény egyértelműen fogalmaz: amennyiben nem jön létre a megállapodás, a kormánymegbízott egyoldalú határozattal hozza létre. Rácz Róbert azonban nem tett eleget e törvényi kötelezettségének, hanem Kósa Lajossal, a Fidesz alelnökével együtt kilátásba helyezték, hogy ez esetben Szoboszló nem lesz járási székhely. "Márpedig erről nem a Fidesz rendelkezik, hanem a parlamentben meghozott törvény, amely Szoboszlót járási székhelynek jelöli ki" - emlékeztetett a polgármester, aki egyúttal idézett a Kósa Lajostól származó 12 pontból az önkormányzatok jogairól: Eszerint minden önkormányzat sorsáról csak a lakói dönthetnek, ... minden önkormányzatnak joga van a vagyonához, ... joga van az ellenállásra a törvényes keretek között. (2009 októberében mondta ezeket Kósa Lajos). Sóvágó szerint napjainkban az önkormányzatiság szőnyegbombázásának vagyunk tanúi, s példákat sorolt a hatáskörök és a vagyon csorbítására, hozzátéve: a java még ezután jön.

Tóth Attila, a Jobbik helyi képviselője kezdettől fogva ellenezte a kártalanítás nélküli átadást - hallottuk a tájékoztatón. Kifejezetten jogsértőnek tartja, hogy a kormánymegbízott a megállapodást nem a törvény által előírt egyoldalú határozattal hozta létre. Az elkövetett zsarolást pedig jobb helyeken bűncselekménynek nevezik - mondta, követhetetlennek minősítve a Fideszre jellemző jogalkotást."De felelős képviselőként nem tehettem kockára emberek állását, a tízezreket érintő ügyintézési helyszín megváltoztatását. Ezért szavaztam a zsaroló üzenetet követően igennel" - jelentette ki Tóth Attila.

Máté Lajos, a Civilek Együtt Hajdúszoboszlóért önkormányzati képviselője előre bocsátotta: nem dolga beállni abba s sodrásba, ami a fideszeseknek kötelező. A járási rendszer a hatalomkoncentráció újabb állomása, az ügyek intézése pártemberek által választott vezetők kezébe kerül, az önkormányzatoktól pedig arányában jóval többet pénzt vonnak el, mint amennyit a tervezett feladatokra fordítanak. A megállapodást végül mindezen meggyőződése ellenére, a fenyegetésnek engedve, a lakosság érdekében szavazta meg - fogalmazott.

Sóvágó László végül leszögezte: megengedhetetlen, hogy a demokráciában alkalmazott eszközök között helye legyen a megfélemlítésnek, a jogellenes állapot kilátásba helyezésének. Márpedig a szoboszló képviselők egy részének igen szavazatát ilyen módszerrel szerezték meg.

Ma délután Elmaradt a kormányzati erőszak - csalódott a hajdúszoboszlói polgármestere, kinek fáj, hogy Hajdúszoboszló járásközpont lesz? címmel sajtótájékoztatót tart Rácz Róbert kormánymegbízott. A délután folyamán természetesen erről a sajtótájékoztatóról is beszámolunk!

HBN

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában