Helyi közélet

2012.10.10. 10:08

Háromszoros áron vehetünk ki pénzt az automatákból jövőre

Debrecen - A háromszorosára emelt ATM-illeték radikálisan nem fogja megváltoztatni a bankkártya-használati szokásainkat.

Debrecen - A háromszorosára emelt ATM-illeték radikálisan nem fogja megváltoztatni a bankkártya-használati szokásainkat.

Ha a bankok teljesen átterhelik az ügyfeleikre a háromszorosára emelkedő tranzakciós illetéket, akkor százezer forint készpénzfelvétel után 300 forintot kell januártól fizetni. Ez önmagában nem húsba vágó összeg, radikálisan nem fogja átalakítani a bankkártya-használati szokásokat, de egy kicsit talán tudatosabbá teheti az ügyfeleket" - fogalmazott a Napló által megkérdezett bankár. Szerinte ha a magyarok átszoknának a bankkártya használatára, azzal az állam jól járna, a boltosoknak viszont emelkednének a költségei. Ő úgy számol, hogy januártól többszáz forintot spórolhat a munkavállaló azon, ha a 200 ezer forint fizetését nem akarja kézbe venni, hanem a vásárlásait és a rezsiköltségeit is bankkártyával, illetve átutalással rendezi. Becslések szerint minden ötödik honfitársunk úgy használja a bankszámláját, hogy a fizetést egy-két részletben, de hamar kiveszi készpénzben, vagyis számukra fontos az ingyenes ATM-használat. Mivel többnyire alacsony keresetűekről van szó, a legtöbb bank nem akarja majd még jobban terhelni őket.

Fizetést, de mennyiért?

Azzal a felvetéssel fordultunk az egyik kereskedelmi bank helyi fiókjában dolgozó bankárhoz, hogy adjon már tippeket: az ügyfelek miként kerülhetnék ki a Kormány által januártól a mostani háromszorosára emelt ATM-illetéket, vagy legalább miként spórolhatnának a készpénzfelvételen? Ő azonban meglepő módon azt válaszolta, hogy talán nem is lesz min spórolni, hiszen a több banknál jelenleg is alkalmazott díjmentes ATM-használat túl jól kommunikálható PR-fogás ahhoz, hogy felhagyjanak vele. Majd megfizettetik velünk ezt az összeget máshol...

Mint a katonatiszt...

Ha valaki 2013 januárjában elballag a bankja pénz­automatájához, és azon keresztül felvesz 200 ezer forint fizetést, akkor – szemben a tranzakciókra általánosan alkalmazandó 1 ezrelékkel – az összeg három ezrelékét, azaz összesen 600 forintot számítanak fel neki ATM-illeték gyanánt. (Kivéve ott, ahol az ATM használata ingyenes.) Legalábbis a kormány szándéka ez; a Napló által megkérdezett bankszakember szerint viszont könnyen előfordulhat, hogy a pénzintézetek nem drágítják majd az ATM-es készpénzfelvételt. – A pénzintézeti szektor nincs abban a helyzetben, hogy a díjemelést akárcsak részben átvállalja az ügyfelektől, viszont a bankoknak számos lehetőségük van arra, hogy ezt a pénzt más jogcímen hajtsák be rajtunk. Ez a díj megjelenhet például januártól a hitelek alig észrevehető drágulásában, vagy éppen a betéti kamatok további mérséklésében – utalt a lehetséges kiskapukra az anonimitást kérő pénzügyi szakértő. A jegybank adatai szerint ma Magyarországon egy átlagos banki ügyfél alkalmanként 50 ezer forintot vesz fel a bankjegykiadó automatából, ami januártól már 150 forintjába kerül majd. Nyilván nem az a megoldás, hogy bemegyünk a bankfiókba, és a pultos kisasszonytól „kápéban” vesszük fel a havi apanázst, hiszen ez a legtöbb helyen még drágább mulatság, mint ha az ATM-et használnánk.

Bent mág drágább

A jegybank adatai szerint ma Magyarországon egy átlagos banki ügyfél alkalmanként 50 ezer forintot vesz fel a bankjegykiadó automatából, ami most még 50, januártól azonban már 150 forintjába kerül majd. - Nyilván nem az a megoldás, hogy bemegyünk a bankfiókba, és a pultos kisasszonytól "kápéban" vesszük fel a havi apanázst, hiszen ez a legtöbb helyen még drágább mulatság, mint ha az ATM-et használnánk. A 200 ezres példánál maradva ennek a költsége a fiókba betérve jellemzően többszöröse az automatás pénzfelvételnek. Jóérzésű ügyintézők gyakran figyelmeztetik is a bankban készpénzt felvevő ügyfelet, hogy inkább használja az ATM-et. Ha mégis van a tranzakciós illeték háromszorosára emelésének pozitív hozadéka, az talán az lehet, hogy nyilvánvalóan a készpénzforgalom visszaszorítására ösztönöz. Az azonban nem lenne szerencsés, ha az ATM-használat úgy maradna ingyenes, vagy legalábbis a tervezettnél olcsóbb, hogy helyette a korszerű készpénzkímélő tranzakciókat drágítanák - véli a szakember.

HBN-PA

 

Hogyan spórolhatunk? 

A tranzakciós illeték háromszorosára emelése miatt többszáz forintot spórolhatunk azon, ha a készpénz helyett a készpénzkímélő eszközöket helyezzük előtérbe a fizetésünk felvételekor és elköltésekor.

 

200 ezer forintos nettó fizetésnél jövőre:

Számlára utalja a cégünk: 200 Ft

Készpénzfelvétel ATM-ből: 600 Ft

Csekkbefizetés: 200 Ft

Összesen: 1000 Ft

Számlára utalja a cégünk: 200 Ft

Kártyás költés, rezsifizetés: 200 Ft

Összesen: 400 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában