Helyi közélet

2012.07.23. 10:21

Kinek jó a 99 forintos dinnyeár?

Hajdú-Bihar - A többoldalú megállapodás szerint a különböző üzletláncokban egységesen, kilónkénti 99 forintos áron adnak túl a görögdinnyén, a termelőktől pedig legolcsóbban 40 forintért vehetik át a felvásárlók terményt.

Hajdú-Bihar - A többoldalú megállapodás szerint a különböző üzletláncokban egységesen, kilónkénti 99 forintos áron adnak túl a görögdinnyén, a termelőktől pedig legolcsóbban 40 forintért vehetik át a felvásárlók terményt.

A helyi gazdák azonban mindebből semmit sem tapasztalnak, holott az egyezség nagyrészt az ő érdekükben köttetett

Nem kapnak többet a termelők

A Magyar Dinnyeszövetség és számos multinacionális áruház között létrejött egyezség alapján 99 forintban minimalizálták a hazai görögdinnye kilónkénti árát az üzletekben, mely elfogadható lenne, mind az áruházaknak, mind a termelőknek. Ez utóbbiak pedig, az egyeztetések értelmében, 40 forintot kaphatnak terményeik kilójáért, mely után áfá–t sem kell fizetniük, jelentette ki Simonka György a szövetség elnöke. A megye különböző településein járva azonban korántsem ilyen rózsás képet tapasztaltunk. A konyári Varga István szerint a megállapodás ellenére ők semmilyen változást nem érzékelnek, nem javult, igaz, nem is rosszabbodott a helyzet. Megtudtuk, tőlük ugyanúgy 30-35 forintért vásárolják fel a görögdinnyét. A termelő azonban hozzátette, talán Békés térségében lehetnek kedvezőbb helyzetben a gazdák. Az aradványpusztai Rácz Imréné, aki családjával idestova 12 éve dinnyetermesztésből él, támogatná az elképzelést, azonban ő is úgy véli, számukra nem jelent segítséget a 99 forintos minimalizás, s kijelentette inkább őket kellene támogatni az államnak. – Ha a felvásárlók betartanák az egyezséget, és legalább 40 forintot fizetnének a görögdinnyéért nem lenne problémánk. Azonban, az előzetes érdeklődések szerint, legfeljebb 34-35 forintot kaphatunk, amin szinte semmi nyereségünk sincs. És azok a termelők, akikkel kapcsolatban állok, ugyanígy vélekednek – tette hozzá.

HBN-TOB

Megkérdeztük: Milyen gyümölcsöket részesít előnyben?

- Inkább a zöldségeket fogyasztom szívesen, de hetente egyszer-kétszer gyümölcsöt is vásárolok. Az alma és a barack a kedvencem – osztotta meg lapunkkal Kovács László. 

– A mi kertünkben terem eper, sárgabarack és vörösáfonya, úgyhogy nincs hiány a gyümölcsből. Sokkal jobb, mintha a boltban szerezném be, mert tudom, hogy igazi, amit eszem – vélekedett Csüllög Péter.

Nagy Péter mindig figyel arra, hogy magyar terméket fogyasszon. - Zöldalmát és banánt veszek legtöbbször. Általában multikban jutok hozzá a friss gyümölcshöz, de ha gyorsan kell valami, leugrok a zöldségeshez – fűzte hozzá.

- Nem szeretem a gyümölcsöket, némelyikre allergiás is vagyok. Inkább zöldségeket fogyasztok, a paradicsom jöhet minden mennyiségben – mondta Győrfi Noémi.

- A kedvencem az eper, de a nyári melegben minden gyümölcs jól esik, nem nézem, hogy mi a szezonális – felelt Albert Emese.

- Nálunk minden nap van gyümölcs az asztalon, mivel a kertünkben terem eper, meggy és barack is - válaszolt Török Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában