Helyi közélet

2012.07.23. 16:19

Debreceni Nyári Egyetem: Minden évben meg tud újulni

Debrecen - Változatos módokon közvetíti nyelvünket és kultúránkat a kurzus.

Debrecen - Változatos módokon közvetíti nyelvünket és kultúránkat a kurzus.

Az évfordulók jegyében rendezték meg a Debreceni Nyári Egyetem (DNyE) idei kurzusát: a hétfőn kezdődött programsorozat a 85. a sorban, a fennállásának 100. esztendejét ünneplő Debreceni Egyetemen. Szintén 100 éve született Némedi Imre, aki a leghosszabb ideig, több mint 50 évig vezette a DNyE-et és akinek emlékére 2012-ben ösztöndíjat alapítottak. Továbbá 40 éves a táncház mozgalom, amit a kurzus résztvevői idén megismerhetnek és éppen 10 éve nyitotta meg a nyári egyetem kapuit Budapesten – sorolta dr. Szafkó Péter, a DNyE ügyvezető igazgatója hétfőn, az ünnepélyes megnyitó előtti sajtótájékoztatón.

Nem lankad az érdeklődés

– A Debreceni Nyári Egyetem él és virul: minden gazdasági nehézség ellenére hallgatói létszáma magas, s az érdeklődők igen széles körből, idén 41 országból érkeznek. Partnereink támogatásának köszönhetően pedig az állami mellett további ösztöndíjakat tudunk adni – mondta dr. Fábián István rektor. – A magyar nyelv és kultúra terjesztése ma is a program fősodorjában van, de emellett az elmúlt években minden alkalommal számos elemmel bővült a paletta. Ezúttal például gasztronómiai élményekkel lehetnek gazdagabbak és a magyar történelemről hallhatnak angol nyelvű előadásokat a résztvevők.

Konferenciával

Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője hangsúlyozta: a DNyE egyidőben van a város több nyári rendezvényével, további szórakozási és művelődési lehetőséget kínálva a hallgatóknak.

Hétköznapjaink, valamint a nyelv és kultúra magas fokon történő bemutatását jól kiegészíti a DNyE hallgatói számára kedd esténként rendezendő komplex folklór program, ahol megismerkedhetnek hagyományos dalainkkal, öltözékeinkkel, táncainkkal. Ha ezt, vagy a magyar konyhát bemutató „tanórákat” választják, úgy kaphatnak kredit pontokat, hogy nem kell érte külön fizetniük – emelte ki Szafkó Péter az idei év egyik újdonságát. Szintén friss kezdeményezés az az egyhetes konferencia, melyet a nem magyar anyanyelvű magyartanároknak rendeznek, s melyre máris jelentős érdeklődés mutatkozik: a 22 résztvevő többek között Brazíliából, Brüsszelből, Bostonból érkezik.

HBN-SzT

 

- A Debreceni Nyári Egyetem idei kurzusa július 22-től augusztus 18-ig tart

- 168 hallgató érkezik 41 országból

- legtöbben (24) az USA-ból, 29-en német nyelvterületről jönek, és idén először 2 kirgiz hallgató is van

- összesen 1400 hallgatója van a DNyE-nek (beleértve az évközbeni és a budapesti kurzusokat is)

- A Magyar Ösztöndíj Bizottság 56, különböző szponzorok 20 ösztöndíjat adnak a kurzusra; egyéb felajánlásokkal együtt mindösszesen 99-en vesznek részt ösztöndíjjal a programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában